„Computer Shogi” îi întrece pe cei mai buni jucători profesionişti de şah japonez

O echipă de ingineri din Japonia a anunțat luni, 12 octombrie, că a dezvoltat un program de calculator care i-a învins pe cei mai buni jucători profesioniști de shogi (șah japonez), relatează EFE.

Proiectul „Computer Shogi”, dezvoltat de Societatea niponă de procesare de informații, a fost completat după cinci ani de muncă, după cum a informat Societatea într-un comunicat.

Dispozitivul, compus dintr-un calculator programat cu un software conceput de Societatea niponă de procesare de informații și un braț robotic care mișcă piesele pe tablă, a câștigat 10 dintre cele 15 partide pe care le-a disputat în ultimii trei ani împotriva unor jucători profesioniști de shogi.

Ultima versiune a programului informatic a obținut un procentaj de victorii de 63% în 2014 și, potrivit creatorilor săi, abilitatea sa depășește media celor mai buni zece jucători actuali de shogi.

Profesorul Hitoshi Matsubara de la Universitatea Hakodate a apreciat că niciun om nu va putea să învingă „Computer Shogi” în următorii ani, având în vedere noile versiuni ale programului la care lucrează inginerii Societății.

Un purtător de cuvânt al Asociației nipone de Shogi a lăudat proiectul pentru „pasiunea și îndemânarea” oamenilor de știință și inginerilor care l-au realizat și a apreciat, într-o declarație pentru canalul de televiziune NHK, că programele informatice îi ajută pe jucători să se perfecționeze.

Shogi este un joc de strategie înrudit cu șahul și cu xiangqi (numit și șah chinezesc). Se joacă pe o tablă împărțită în 81 de pătrate (9 x 9) și fiecare dintre cei doi jucători are la începutul jocului 20 de piese. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata