Italia trece la tariful bi-orar la electricitate

3

În Italia începe de joi aşa-numitul „tarif bi-orar pentru toţi”, pentru început pentru 4 milioane şi jumătate de familii, care în luna august vor creşte la 11 milioane iar la sfârşitul anului la 20 de milioane. Să foloseşti maşina de spălat rufe şi vase seara, noaptea şi la sfârşit de săptămână va fi mai mult decât convenabil, deoarece în aceste orare costul energiei electrice va fi gradual mai avantajos, informează Corriere della Sera.

Practic, este vorba de aproape toate familiile care nu au optat încă pentru o ofertă de pe piaţa liberă (9 din 10) şi care continuă să consume pe baza tarifelor reglementate de Autoritatea pentru energie. Acum, acestora li se vor factura costuri de consum diferite, în funcţie de momentul în care contorul lor începe să înregistreze.

Este vorba de două tarife: unul mai avantajos – indicat la facturare ca F23 – dacă se consumă de la orele 19 la orele 8, dar şi sâmbăta şi în zilele de sărbătoare, iar celălat – numit F1 – mai mare dacă se consumă energia electrică de la ora 8 la 19 în zilele lucrătoare, când cererea este mai mare.

Introducerea tarifului bi-orar se va face treptat. De la 1 iulie va fi aplicat familiilor care, aşa cum a explicat Marco Bulfon, care răspunde de Preţuri şi Tarife la Asociaţia pentru protecţia consumatorilor „Altroconsumo”, „folosesc tariful aşa-numitului serviciu de mai mare protecţie (indicat pe factură cu siglele D2 şi D3 mono-orar); care pe ultimele 3 facturi au avut consumul repartizat pe cele două tarife de referinţă; şi care tot pe ultimele trei facturi au fost informate de schimbare, cu începere de la 1 iulie”.

Sunt familii care au contor electronic deja reprogramat pentru a citi la distanţă consumul pe baza orarelor. Autoritatea pentru energie a furnizat indicaţiile pentru economisire datorită tarifului bi-orar de tranziţie. „Va trebui ca cel puţin două treimi din consum (67%) să se concentreze în orele cele mai avantajoase”.
„Pentru cei care deja au peste două treimi din consum în orarul de seară, va fi convenabil să subscrie de acum pentru tariful bi-orar la cerere, în care diferenţa de preţ între orarul de zi şi cel de seară este mai mare”, a adăugat Bulfon.

Pentru a economisi este necesar în primul rând să se folosească aparatura electrocasnică care consumă cel mai mult în orarele în care se plăteşte mai puţin. Este vorba de maşini de spălat vase, rufe şi cuptoare electrice. Fiecare dintre acestea consumă în medie 2 kWh. Autoritatea evaluează în prezent posibilitatea de a garanta 4 kW ără cheltuieli ulterioare pentru abonat.

Diferenţa cea mai mare în materie de economisire o va face profilul familiei-consumatoare. O persoană singură care munceşte toată ziua şi foloseşte maşina de spălat vase şi rufe şi fierul de călcat numai seara sau la sfârşit de săptămână nu va avea dificultăţi în a se alinia la tariful bi-orar.
Dezavantajaţi vor fi însă pensionarii, casnicele şi toţi cei care lucrează acasă, deoarece chiar dacă 1 kWh din tariful scăzut costă cu un cent mai puţin, în tariful mai mare costă cu un cent în plus.

Asociaţia consumatorilor „Altroconsumo” are în vedere două tipologii de familii şi a calculat efectele noilor tarife. De exemplu, o familie de cinci persoane cu un consum anual de 4270 kWh. Dacă 24% din consum este la tarif de vârf şi 76% la tarif avantajos, cheltuieşte cu tariful mono-orar 859,87 euro pe an, cu cel bi-orar tranzitoriu 856,06 euro iar cu cel bi-orar la cerere 849,62 euro. Economia este de 3, 81 euro cu orarul tranzitoriu (-0,4%) şi 10,25 euro cu tariful bi-orar la cerere (- 1,2%).

O familie de trei persoane cu un consum anual de 3012 kWh şi care concentrează 70% din consum în tariful avantajos cheltuieşte pe an respectiv 510,09 euro (mono-orar), 509,12 (bi-orar tranzitoriu) şi 507,48 (bi-orar la cerere). Economia realizată cu ultimele două tarife este de 0,97 euro şi 2,61 euro, ceea ce reprezintă foarte puţin. În 2012, diferenţa dintre consumul de zi şi noapte va fi însă mai mare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata