Criticul de la Kremlin, Alexei Navalny, a primit pedeapsa cu închisoare

9

Un tribunal rus l-a închis marți pe criticul de la Kremlin, Alexei Navalny, ignorând Occidentul într-o hotărâre pe care politicianul din opoziție a considerat-o ura personală a președintelui Vladimir Putin și frica de el.
Curtea de la Moscova i-a dat lui Navalny o pedeapsă de trei ani și jumătate, dar avocatul său a spus că bloggerul anticorupție va petrece de fapt doi ani și opt luni de închisoare din cauza timpului petrecut deja în arest la domiciliu.

Avocații săi au spus că vor face apel.

Decizia, care a urmat protestelor la nivel național care solicită eliberarea lui Navalny, va tensiona și mai mult relațiile cu Occidentul, care are în vedere impunerea de sancțiuni asupra Rusiei pentru gestionarea cazului.

Statele Unite, Marea Britanie, Germania și UE au cerut Moscovei să-l elibereze imediat pe Navalny, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, spunând că Washingtonul se va coordona strâns cu aliații pentru a răspunde Rusiei.

Cu toate acestea, Rusia este deja sub numeroase sancțiuni occidentale, iar analiștii spun că opțiunile Occidentului pentru o presiune mai mare sunt limitate. Un aliat al lui Navalny a cerut Occidentului înainte de audiere să lovească cercul interior al lui Putin cu sancțiuni personale.

Rusia a sugerat că Navalny este un activ al CIA, o acuzație pe care o respinge și a spus Occidentului să rămână în afara afacerilor sale interne.

Navalny, unul dintre cei mai proeminenți critici ai lui Putin, a fost arestat pe 17 ianuarie pentru presupuse încălcări ale condiționării, după ce s-a întors din Germania, unde își revenise după ce a fost otrăvit de un agent de nivel militar.

Navalny a spus că agenții ruși de securitate a statului l-au otrăvit, lucru negat de Kremlin. El a folosit audierea de marți pentru a încerca să încadreze locul lui Putin în istorie.

„Singura metodă (a lui Putin) este uciderea oamenilor. Oricât de mult s-ar preface un mare geo-politician, va intra în istorie ca otrăvitor. Erau Alexandru Eliberatorul, Yaroslav cel Înțelept și Putin otrăvitorul ”, a spus Navalny.

Susținătorii săi, la auzul hotărârii, au încurajat oamenii să se adune în centrul Moscovei, deși polițiștii împotriva revoltelor au luat deja poziția. Metroul din Moscova a închis trei stații centrale.

Reporterii Reuters au văzut sute de protestatari și poliția i-a reținut pe unii dintre ei cu violență. Unii dintre ei au scandat: „Putin este un hoț!” și „Putin este un otrăvitor!”

În fața instanței de marți mai devreme, reporterii Reuters au văzut polițiștii împotriva revoltei reținând aproximativ 70 de susținători ai lui Navalny. Grupul de monitorizare OVD-Info a raportat ulterior 1.408 de arestări la nivel național, peste 1.000 dintre cei aflați la Moscova.
După arestarea sa, Navalny a lansat un videoclip pe YouTube făcând acuzații despre averea lui Putin, care a fost vizionat de peste 100 de milioane de ori. Kremlinul a spus că este fals.

Ședința de marți s-a concentrat pe presupusele încălcări ale eliberării condiționate ale lui Navalny pentru o pedeapsă cu suspendare într-un caz de delapidare din 2014, Navalny spune că a fost depășit.

Navalny, într-un discurs aprins în fața instanței, a pretins că va fi închis din cauza îngrijorărilor lui Putin cu privire la el ca rival politic, o sugestie pe care Kremlinul a luat-o în râs, referindu-se la Navalny ca o figură marginală fără un sprijin popular larg.

Putin, în vârstă de 68 de ani, a dominat politica rusă din 2000 și ar putea domina până în 2036 în conformitate cu modificările constituționale aprobate în referendum anul trecut.

„Cineva nu a vrut să fac un singur pas pe teritoriul țării mele ca om liber. Și știm cine și știm de ce – ura și teama unui singur om, care trăiește într-un buncăr, pe care l-am jignit supraviețuind când a încercat să mă ucidă ”, a spus instanței Navalny, în vârstă de 44 de ani, din interiorul unei cuști de sticlă.

După ce s-a citit verdictul, Yulia, soția sa, a scos masca pe care o purta din cauza pandemiei de coronavirus și i-a făcut semn către soțul ei înainte de a-i ridica din umeri. Navalny a strigat: „Nu-ți face griji. Totul va fi bine.”

Putin, despre care Kremlinul a spus că nu urmărește ședința lui Navalny pentru că era ocupat cu afacerile de stat, a declarat în decembrie că rapoartele în care se regăsește că statul rus l-a otrăvit pe Navalny fac parte dintr-un complot susținut de SUA pentru a încerca să-l discrediteze.

Putin a spus că Moscova ar fi terminat treaba dacă l-ar fi dorit pe Navalny mort.

Audierea de marți a fost rezultatul unei cereri din partea autorității penitenciare de stat din Moscova, care l-a acuzat pe Navalny că a încălcat condițiile unei pedepse cu suspendare de trei ani și jumătate de închisoare pentru delapidare.

Navalny a declarat că, condamnarea, care a fost criticată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului la acea vreme, a fost motivată politic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata