Întreprinderea suedeză Oriflame, acuzată de subminare a regimului iranian

20

Ministrul iranian al informaţiilor Heydar Moslehi a acuzat sâmbătă (28 august 2010) societatea suedeză de vânzări directe de cosmetice Oriflame de subminare a securităţii Iranului, după arestarea a 5 dintre angajaţii săi ce ar fi implicaţi în activităţi de de spionaj.

„Oriflame are intenţia să combată sistemul iranian. Societatea nu are nici un scop economic„, a declarat ministrul, ale cărui afirmaţii au fost reluate pe site-ul internet al televiziunii de stat.
„Potrivit dovezilor pe care le deţinem, cu aroganţa lor (puterile occidentale şi) unele agenţii de informaţii au încercat că creeze probleme securităţii ţării prin intermediul acestei întreprinderi”, a adăugat el.

La 22 august, autorităţile au închis localurile Oriflame la Teheran şi au arestat 5 dintre angajaţii ei, în timp ce circulă în Iran informaţii asupra implicării Oriflame într-o escrocherie piramidală şi asupra unui probabil sprijin acordat întreprinderii de o agenţie de informaţii, aminteşte AFP. Unul dintre deţinuţi are dublă naţionalitate irano-suedeză, potrivit mass-media.

În Suedia, Patrik Linzenbold, un înalt responsabil al întreprinderii întrebat asupra acuzaţiilor lui Moslehi, a indicat că Oriflame nu are niciun comentariu de făcut în acest stadiu. Directorul financiar al Oriflame Gabriel Bennet a afirmat, la rândul său, că întreprinderea sa nu este implicată în nicio activitate politică.

„Noi suntem o întreprindere de cosmetice, vindem direct produsele noastre. Nu suntem… implicaţi în nicio activitate politică în ţară”, a declarat el la Stockholm. Miercuri, ministrul iranian a acuzat societăţi ca Oriflame de a fi susţinute de agenţii secrete. „Aceste companii operează cu un sprijin extern şi nu sunt angajate în activităţi economice. Ele sunt controlate de agenţii de spionaj”, a afirmat el.

Luni, întreprinderea suedeză a declarat că autorităţile iraniene „au oprit activităţile Oriflame la Teheran şi au arestat trei membri ai personalului precum şi doi consilieri de vânzări fără a dezvălui motivele”. Bennet a declarat că „lucrează cu ambasada pentru… a încerca se fim asiguraţi în legătură cu eliberarea” angajaţilor. Potrivit lui Bennet, printre ei figurează un suedez şi un alt cetăţean străin.

El a estimat că acţiunea autorităţilor iraniene poate fi legată de modul de funcţionare (business model) al lui Oriflame. „Noi vindem cosmetice şi dăm unui număr de 40.000 de iranieni, în majoritate femei, o posibilitate de a câştiga bani prin vânzare directă”. Mass-media iraniene au avansat totuşi ideea că închiderea întreprinderii şi arestările ar putea fi legate de bănuieli de fraudă.

Potrivit cotidianului iranian ultraconservator Kayhan, sediul Oriflame la Teheran „a fost percheziţionat şi sigilat” în timp ce „înalţi responsabili au fost arestaţi, acuzaţi de 250.000 de cazuri de fraudă”, având o valoare globală de 70 de miliarde de dolari (53 de milioane de euro), în cadrul unei escrocherii piramidale. Bennet a calificat drept „ridicole” aceste referinţe la o piramidă, dar a refuzat să comenteze mai mult aceste „zvonuri”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata