România şi Ucraina, o dispută îndârjită

22

Disputele de graniţă dintre România şi Ucraina privind Delta Dunării au toate ingredientele unui conflict internaţional ajuns la maturitate, scrie ziarul german Maerkische Allgemeine, în ediţia de luni.

Nu demult, guvernul de la Kiev a adus problema în atenţia Uniunii Europene, dar este puţin probabil că aceasta se va amesteca într-o dispută care implică o ţară membră, România, în condiţiile în care Bucureştiul reprezintă interesele UE în Europa de Est într-un mod foarte ofensiv. În orice caz, Ucraina are de partea sa Rusia.

Deşi anul trecut Ucraina a pierdut la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga procesul intentat de către România privind împărţirea zonelor economice în Marea Neagră între cele două ţări, verdictul a fost considerat nedrept de către Ucraina, iar disputa a fost mutată în zona Deltei Dunării. În acest domeniu ar trebui ca totul să fie clar, dat fiind că, potrivit acordurilor de frontieră semnate de ambele state, linia de graniţă trece prin mijlocul braţului principal al Dunării, între insula românească Babina şi cea ucraineană Maican.

Deputatul ucrainean Ghenadi Zadirko a fost cât se poate de clar: România are nevoie de calea navigabilă şi nu de insulă, pe care România a trebuit să o cedeze URSS în urma acordurilor de la Ialta din 1945, împreună cu alte insule de pe fluviu. Partea ucraineană acuză acum România de folosirea unor tactici de gherilă.

AstfeĘ se spune, România a deschis în mai şi iunie unele baraje de pe partea românească, pentru a face braţul românesc al Dunării din nou navigabil. Prin aceasta ar fi fost însă inundate şi zone de mal ucrainene.
La o întâlnire cu comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn, premierul ucrainean Nikolai Azarov s-a plâns de această schimbare, prin care România, spune el, doreşte să dirijeze circulaţia navelor din nou către porturile sale. Comisarul european nu a luat o poziţie în această problemă, însă a subliniat necesitatea unei reglementări luate în consens, mai scrie sursa citată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata