Rusia vrea să obţină anul viitor aproape 14 miliarde de dolari din privatizări

Rusia vrea să obțină anul viitor 1.000 de miliarde de ruble (13,53 miliarde de dolari) din privatizări, a afirmat joi ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, semnalând o accelerare majoră a planurilor de vânzare a activelor de stat, transmite Reuters.

Planurile, care par ambițioase pe hârtie, au fost amânate în ultimii trei ani, din cauza turbulențelor de pe piețele financiare și a dificultăților cu care se confruntă economia Rusiei, pe fondul sancțiunilor occidentale și a scăderii prețurilor materiilor prime.

Totuși, aceste evoluții negative determină Guvernul de la Moscova să încerce să facă rost de bani, accelerând planurile de privatizare ca o alternativă la majorarea taxelor, reducerea cheltuielilor sau epuizarea rezervelor fiscale.

„Anul viitor, vom schimba semnificativ abordarea noastră referitoare la procesul de privatizare. Guvernul rus pregătește propuneri de vânzare a unor participații în marile companii de stat”, a afirmat Siluanov într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya-24.

Inițial vor fi pregătite pentru privatizare firmele petroliere Rosen și Bashneft, a anunțat Anton Siluanov. Guvernul de la Moscova deține 69,5% din Rosen și în 2013 a anunțat că vrea să vândă 19,5% din acțiunile companiei.

În timp ce ministrul rus de Finanțe este decis să accelereze privatizările pentru a majora veniturile statului, șefii unor companii importante, cum ar fi directorul general al Rosneft, Igor Sechin, cer amânarea vânzărilor până când prețurile companiilor listate se vor redresa. Rosneft este cea mai mare companie petrolieră din Rusia, fiind responsabilă pentru 40% din producția totală a țării. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata