Toate elevele nigeriene răpite dintr-un internat au fost eliberate de către răpitori

Militarii au eliberat toate cele 279 de fete răpite dintr-un internat din nord-vestul Nigeriei, a declarat marți guvernatorul statului Zamfara.
Potrivit unor rapoarte anterioare, 317 fete de la școala guvernamentală de știință a fetelor secundare (GGSS) din orașul Jangebe au fost răpite de o bandă armată vineri în jurul orei 01:00.

Purtătorul de cuvânt al statului Zamfara, Sulaiman Tanau Anka, a declarat pentru Reuters că unele dintre fetele dispărute au fugit în tufiș în momentul atacului, iar numărul celor răpite era de 279. Toate au fost acum eliberate, a declarat guvernatorul Zamfara, Bello Matawalle.

Jurnaliștii Reuters din capitala de stat Zamusa, Gusau, au văzut zeci de fete în voaluri musulmane așezate într-o sală dintr-o clădire a guvernului de stat. Câțiva părinți au sosit mai târziu și un tată a plâns de bucurie după ce și-a văzut fiica.
Majoritatea fetelor păreau nevătămate, dar cel puțin o duzină au fost trimise la spital pentru tratament. Fetele erau în mare parte desculțe, iar mai multe aveau răni la picioare.

„Această veste aduce bucurie copleșitoare”, a declarat președintele Muhammadu Buhari pe Twitter după ce fetele au fost eliberate. „Mă bucur că încercarea lor a ajuns la un sfârșit fericit, fără niciun incident”.

Un tată, ale cărui șapte fiice se numărau printre cele răpite și eliberate, a spus că incidentul nu-l va împiedica să-și școlarizeze copiii.„Este o strategie de a ne nega fetele … de a obține educația occidentală în care suntem cu mult în urmă”, a spus Lawal Abdullahi pentru Reuters. „Nu ar trebui să cedăm șantajului. Sfatul meu către guvern este că aceștia ar trebui să ia măsuri de precauție imediate pentru a opri răpirile ulterioare.

Luni, oficialii statului au declarat că sunt în discuții cu răpitorii și că nu vor trimite forțele de securitate de teamă să nu facă rău fetelor.

Școlile au devenit ținte ale răpirilor în masă pentru răscumpărare în nordul Nigeriei de către grupurile infracționale armate, într-o tendință începută de grupul jihadist Boko Haram și, mai târziu, de statul său islamic, provincia Africa de Vest. Guvernul a negat în repetate rânduri plata răscumpărărilor. Dar președintele Muhammadu Buhari a emis vineri o declarație în care a cerut guvernelor de stat „să revizuiască politica lor de recompensare a bandiților cu bani și vehicule, avertizând că politica ar putea avea o întoarecere dezastruoasă”.

Raidul din statul Zamfara a fost a doua astfel de răpire în puțin peste o săptămână în nord-vest, o regiune din ce în ce mai vizată de bande criminale. Sâmbătă, bărbații înarmați au eliberat 27 de băieți adolescenți care au fost răpiți din școala lor pe 17 februarie în statul nord-central al Nigerului.

În 2014, Boko Haram a răpit peste 270 de eleve din orașul Chibok din nord-estul, în cea mai înaltă răpire școlară din Nigeria. Aproximativ 100 dintre ele rămân dispărute.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata