Ucraina: Rada Supremă aprobă delimitarea în mod unilateral a graniţei cu Rusia

Parlamentul de la Kiev (Rada Supremă) a aprobat marți un proiect de lege prin care cere guvernului Ucrainei ca, în termen de o lună de zile, să pregătească documentele necesare pentru delimitarea unilaterală a frontierei cu Rusia, informează RIA Novosti și ITAR-TASS.

Textul de lege menționat a fost adoptat în a doua lectură cu voturile a 261 de parlamentari, cu 35 mai mult decât cele necesare, după ce în prima lectură proiectul în cauză fusese respins, el fiind aprobat numai de 203 de deputați.

Prin același proiect, Rada Supremă cere guvernului să decidă imediat suspendarea activității punctelor de trecere a frontierei de-a lungul graniței cu Rusia și să ia măsurile necesare pentru întărirea controlului la granița cu Republica Moldova pe sectorul transnistrean.

Decizia Ucrainei de a-și delimita granița cu Rusia în mod unilateral a fost anunțată luni de secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, Andrei Parubii. ‘Amenințările la adresa securității naționale obligă Ucraina să-și delimiteze frontiera’, a declarat Parubii într-un interviu pentru postul de televiziune ICTV.

Demarcarea graniței cu Rusia a fost cerută de președintele Petro Poroșenko, în scopul de a securiza frontiera estică.

Moscova, prin vocea președintelui Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus), Valentina Matvienko, a calificat ulterior decizia Kievului drept ‘o provocare la escaladarea conflictului cu Rusia’, subliniind că ‘demarcarea este posibilă doar pe bază bilaterală, în caz contrar această graniță neputând fi recunoscută niciodată’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata