Ucraina: Un proiect rus de rezoluţie se loveşte de criticile occidentalilor

Un proiect de rezoluție prezentat luni de Rusia în Consiliul de Securitate al ONU ce prevedea printre altele deschiderea unor ‘culoare umanitare’ în estul Ucrainei s-a lovit de criticile occidentalilor care îl consideră lipsit de reușită.

Proiectul rus de rezoluție, consultat de AFP, cere ‘încetarea imediată a ostilităților’ în estul separatist și îndeamnă părțile în conflict ‘să se angajeze să respecte un acord de încetare a focului’.

Documentul prevede, de asemenea, deschiderea unor ‘culoare umanitare’ pentru civilii care doresc să părăsească zonele de conflict și pentru distribuirea fără obstacole a ajutoarelor umanitare.

Luni, lupte violente s-au dus între trupele de grăniceri și separatiștii proruși din Luhansk, în estul Ucrainei, unde s-au înregistrat aproape 200 de morți — soldați, rebeli, civili — de la declanșarea acestora pe 13 aprilie.

La Washington, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a calificat ca ‘ipocrit’ proiectul rus de rezoluție, pentru că Moscova nu face ‘nimic’ pentru a-i împiedica pe separatiștii proruși să atace noi ținte.

De altfel, Statele Unite au făcut cunoscut luni dimineață că dețin ‘probe’ că Moscova continuă să lase trecerea ‘luptătorilor’ și ‘armelor’ în estul Ucrainei.

La finalul discuțiilor neoficiale din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, purtate luni după-amiază, ambasadorul britanic, Mark Lyall Grant, a afirmat că sprijinul pentru proiectul rus este slab.

‘Nimeni nu suferă de lipsa alimentelor, orașele nu sunt asediate. Este greu de înțeles care este criza ce ar putea justifica crearea acestor culoare umanitare’, a declarat el pentru a rezuma starea de spirit din cursul reuniunii Consiliului de Securitate a cărui președinție prin rotație este asigurată în această lună de Rusia.

Un alt diplomat, sub acoperirea anonimatului, a afirmat că documentul va fi repede dat uitării, ținând cont de sprijinul redus de care se bucură.

Prezentând proiectul, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a explicat că proiectul a fost ‘depolitizat’ cu bună știință și că este destinat ‘ pentru a lua măsurile care să permită imediat atenuarea suferințelor unei populații pașnice’.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a dat asigurări că proiectul de rezoluție beneficiază de ‘un anumit sprijin’ și a subliniat că, până în prezent, Moscova nu s-a hotărât care va fi viitorul acestui document. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata