Cariera sau copii? Soluția optimă pentru o femeie de 40 de ani

10

S-au născut cei mai puțini copii din ultimii 50 de ani, iar anul trecut a fost considerat un an nimim istoric al natalității. Cuplurile amână momentul, pentru că își doresc mai întîi stabilitate financiară și profesională, dar timpul nu iartă.

Organismul îmbătrânește și astfel apar probleme de fertilitate.În România, unul din cinci cupluri nu reușește să aducă pe lume un copil, iar vârsta mai mare a femeii este unul dintre motive, arătă studiile.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog cu competenţă în infertilitate: Pur și simplu au pus cariera sau alte lucruri în primul rând, nu s-au gândit la copil, s-au uitat să crească din punct de vedere profesional, am auzit și să îmi trăiesc viața, de parcă dacă avem un copil nu mai trăim și la un moment dat ne gândim: am uitat ceva, adică să fac un copil și gândul vine la 36-37-38 de ani.

Prof. dr. Radu Vlădăreanu, medic primar obstetrică-ginecologie: Trebuie să își redefinească opțiunile în viață, trebuie să înțeleagă cum se învârt limbile ceasului și dacă totuși nu are partener, pentru că se întâmplă, femeile își conservă ovocitele. Sigur că șansele sunt mai mici decât pe concepția naturală, dar conservarea mai multor ovocite ne asigură că la un moment dat, când va fi partenerul, chiar dacă ea va avea 40 de ani, va avea șanse să aibă copilul propriu și personal.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog cu competenţă în infertilitate: Problemele, marea majoritate, cu tehnologia care există astăzi, le putem rezolva, dar să dăm timpul înapoi, este o frază pe care o folosesc foarte des: să facem lifting la ovare nu se poate! Poate o femeie la 45 de ani să facă anumite lucruri să arate că la 30 de ani, dar ovarele arată ca la 45 de ani!

Mai toată lumea știe și medicii recomandă ca până la vârsta de 30 de ani, o femeie să aibă măcar un copil. Iar dacă nu , este bine să urmărească rezervă ovariană. Unde este indicată o ecografie trensvaginală o dată pe an și câteva analize.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog cu competenţă în infertilitate: După 30 de ani să facă un AMH și un profil hormonal, măcar să știe pe unde se află, ar fi indicat. Cel puțin așa propun eu la pacientele mele, nu există un protocol anume, dar așa propun eu, probabil pentru că văd prea multe cazuri de infertilitate.
Rezerva ovariană începe să scadă după vârsta de 30 de ani , declinul este și mai mare după 35, iar după 40 scade foarte brusc, iar nu cantitatea este însă singura problemă.

Prof. dr. Radu Vlădăreanu, medic primar obstetrică-ginecologie: Pe măsură ce înaintăm în vârstă foliculii ovarieni nu mai sunt de aceeași calitate, ovocitele pe care le produc nu mai sunt de aceeași calitate, de aceea apar și multe anomalii cromozomiale la copii concepuți de mame la o vârstă înaintată și oricum fertilitatea e diminuată.
Anul trecut în România s-au născut cei mai puţini copii din ultima jumătate de secol. Cuplurile abia mai fac un copil, nici vorbă de 2, 3 sau mai mulți, cum era pe vremuri. În timp ce la noi statul nu face nimic pentru a încuraja creșterea natalității

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata