Sfaturi de baza pentru diversificarea alimentației la bebeluși

17

De obicei, diversificarea alimentației la sugari începe după vârsta de 6 luni, odată cu apariția primilor dințișori și a mișcărilor masticatorii.

Cu toate acestea, ritmul de creștere al bebelușilor variază de la un copil la altul, așa că mama trebuie să fie atentă la schimbările fizice și comportamentale ale bebelușului pentru a realiza când este momentul potrivit pentru diversificarea dietei.

  • Bebelușul între 3-5 luni

La această vârstă, bebelușul are o creștere mai rapidă și simte nevoia să mănânce mai mult. Este posibil să se trezească mai des noaptea din cauza senzației de foame. În această perioadă, proaspăta mămică îl va hrăni natural sau dacă micuțul are intoleranță la lactoză, se poate folosi o formulă de lapte praf adecvată vârstei.

Când e  timpul diversificării?

În primul rând, mama trebuie să fie atentă la anumite semnale, precum:

  • bebelușul își poate ține capul sus fără ajutorul mamei;
  • poate stă în funduleț fără a avea nevoie de sprijin;
  • greutatea corporală a bebelușului s-a dublat;
  • îi ies primii dinți de lapte;
  • așteaptă cu nerăbdare mâncarea solidă și apucă diverse alimente, având tendința să le ducă la gură;
  • este capabil să țînă mâncarea în gură și să o mestece puțin timp, înainte de a o scoate.

Odată descoperite aceste semnale, bebelușul poate fi hrănit și cu alte alimente. Însă este recomandat că diversificarea să fie treptată, mai întâi alimente semisolide, sucuri de fructe și, în final, alimente solide.

Bebelușul între 6-9 luni

La această vârstă se poate diversifica treptat dietă astfel:

Cereale și fructe

Pentru început, medicii pediatri sugerează hrănirea bebelușului cu cereale din orz, ovăz sau orez, piure de fructe, compot de mere sau piersici pentru a pune bazele diversificării. În această perioada, se poate oferi un piure de avocado, măr, nectarină sau piersică.

Piure de legume

În ceea ce privește legumele, se recomandă să fie servite că piure. Pentru început, se vor introduce morcovii și cartofii dulci. Nu trebuie insistat dacă bebelușul respinge anumite alimente, ci se vor încerca mai multe variante, pentru a vedea ce îi place și ce nu. De exemplu, se pot include legume precum dovlecel, spanac, salată verde, vinete, roșii.

Supă de legume

Acest preparat este ideal pentru copiii cu vârstă de până la 9 luni și este cea mai bună modalitate de diversificare a alimentației.

Cum se face supa de legume?

La 300-400 ml de apă se adaugă o jumătate de morcov, o jumătate de ceapă, un cartof, câteva frunze de spanac sau salată verde, o jumătate de țelină și, dacă se dorește, pătrunjel, puțin praz sau pastarnac. Se spală bine și se fierb timp de o ora, apoi se strecoară pentru a obține o supă limpede, care se mai gătește încă 20 de minute, împreună cu o cantitate mică de griș sau orez. Supă se poate păstra la frigider, așa că se poate administra cel mult 3 zile la rând.

Introducerea alimentelor solide – în special carnea

Se recomandă pentru început doar carne albă, care este ușor de digerat. În funcție de modul în care reacționează bebelușul la această, se poate introduce și carne de vită fiartă, crescând treptat cantitatea. Carnea se va servi la prânz, împreună cu puțin piure.

 

După finalizarea acestui proces, bebelușul va putea consuma atât alimente semisolide, cât și solide, iar între 10-12 luni vor fi introduse ouă, fructe exotice, lapte de capră sau de vacă, precum și nuci și alune.

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata