Top 4 beneficii importante ale jocurilor educative

4

Toți copiii au o curiozitate nativă, care îi ajută să se dezvolte și să descopere lucruri noi. Fiind în mod constant interesați de lumea din jurul lor, cei mici explorează fără oprire, acesta fiind un proces natural, benefic pentru ei. 

Cel mai bun lucru pe care îl poate face un părinte pentru a-și susține copilul în acest proces de cunoaștere, este să îi pună la dispoziție un mediu propice, să îi ofere libertate și să îi cumpere jocurile potrivite. În acest fel, este stimulată dezvoltarea IQ-ului, cu ajutorul unor informații care sunt extrem de interesante, dar care constituie în același timp o sursă grozavă de distracție. 

Din fericire, există nenumărate modele de jocuri educative, care încurajează la rândul lor creativitatea celor mici. Unele jucării presupun construirea a diferite forme și structuri, iar altele îi susțin în dezvoltarea diverselor abilități cognitive importante. Cu toate că jocurie educative au multe avantaje, este foarte importantă alegerea unora în concordanță cu vârsta și nivelul de dezvoltare al copiilor. Pentru copiii mai mici sunt recomandate jucăriile moi și colorate, iar pentru copiii mai mari, se recomandă jocurile mai complexe, cum sunt puzzle-urile sau seturile de construcții. 

 

Trebuie menționat faptul că denumirea de joc educativ nu are neapărat legătură cu scoala și învățatul. De fapt, rolul acestor jucării educative este de a stimula mintea copiilor, pentru o dezvoltare fizică, psihică și cognitivă armonioasă. Ele au un impact major asupra abilităților de comunicare, logice, motorii sau de rezolvare a problemelor. 

 

Iată care sunt cele mai importante beneficii ale jocurilor educative:

 

   1. Susțin dezvoltarea motricității fine și grosiere

Motricitatea se referă la utilizarea mușchilor din corp și la realizarea unor mișcări cât  mai fine. Copiii își dezvoltă în mod natural abilitățile, joaca fiind cea mai bună metodă în acest sens. Alergarea, săriturile, cățăratul în copaci, ridicarea sau aruncarea de lucruri, sunt tot atâtea metode pentru o motricitate bine dezvoltată. Cu toate acestea, câteva jocuri educative oferă oportunitatea îmbunătățirii unor grupuri de mușchi mai puțin utilizate în mod obișnuit. Mușchii mici de la mâini și degete sunt printre cei care beneficiază cel mai mult de provocările lansate de jocurile educative. Acestea susțin și dezvoltarea coordonării mână-ochi, atât de importantă pentru cei mici. 

 

   2. Încurajarea creativității

Gândirea creativă este una dintre cele mai importante achiziții din copilăria mică. Ea trebuie descoperită de copii cât mai devreme, urmând a fi dezvoltată odată cu trecerea anilor. Experiențele adecvate, inclusiv jocurile educative, îi învață pe cei mici cum să dezvolte scenarii sau să rezolve probleme în timp ce se joacă. Ei vor folosi această abilitate și mai târziu, atât în anii de școală, dar și în viața adultă. 

 

   3. Îmbunătățesc concentrarea

Când sunt mici, copiii nu știu să se concentreze și se plictisesc repede. Fără o susținere adecvată, ei vor pierde multe oportunități atunci când vor ajuge la vârsta studiilor formale și academice. Jocurile educative au marele beneficiu de a transforma învățarea într-o activitate distractivă și ușor de gestionat, crescând și puterea de concentrare asupra unei probleme.

 

   4. Promovează interacțiunea socială

Traversăm o perioadă foarte dificilă, în care copiii sunt din ce în ce mai izolați și suferă de lipsa interacțiunii socială. Jocurile educative le oferă celor mici oportunitatea de a învăța să comunice, să lucreze în echipă, să învețe despre răbdare și compromis, promovând în același timp dezvoltarea stimei de sine și a încrederii în propria persoană. Jocurile care promovează munca în echipă sunt cele mai adecvate, susținând schimbul de idei și interacțiunea cu mai mulți parteneri de joacă. 

 

Mintea unui copil este ca un foc ce are nevoie de o mică scânteie pentru a lumina totul în jurul lui. Părinții sunt cei care pot oferi această scânteie copilului, încă de la cea mai fragedă vârstă. Oferirea unor jocuri educative reprezintă răspunsul perfect la această perioadă plină de întrebări și curiozități, în care copilul  învață cum și de ce se întâmplă lucrurile. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata