Florin Cîțu este audiat în Parlament pentru funcția de ministru de Finanțe

21

Audierea ministrul propus pentru Ministerul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, de către comisiile de specialitate, a început. Primele 10 minute s-au purtat pe chestiuni de procedura, mod de punere a întrebărilor și privind raspunsurile pe care le va da ministrul desemnat, parlamentarii invocând cutumele practicate în comisie.

Florin Cîțu și-a prezentat activitatea. Ministrul propus la Finanțe a spus: “În calitatea mea de ministru, dacă voi fi desemnat, îmi voi păstra opiniile legate de buget. Voi asculta toate opiniile chiar dacă cu multe dintre ele nu sunt de acord și voi respecta întotdeauna deciziile Parlamentului. Guvernul Orban este unul de tranziție și tot ce spun astăzi trebuie evaluat prin acest filtru”.

„Pentru mine, Florin Cîțu, candidat acum, există un singur obiectiv. Înlăturarea sărăciei din România”, a spus ministrul desemnat. „Propun măsuri pe termen scurt și pe termen mediu, immediate. Prima măsură se referă la rectificarea bugetară. Avem datele bugetului pentru august și suntem la sfârșitul lunii octombrie. Nu vreau să intru în politică cu nimeni pe această temă”, a precizat Cîțu.

Cîțu a spus că bugetul pe 2020 va respecta alocarea de 2% pentru apărare, iar pentru educație de vor aloca spre 6% din PIB.

Un alt demers este revigorarea demersurilor, împrună cu BNR, pentru repatrierea tezaurului românesc de la Moscova, în condițiile în car enu s-a făcut destul pentru aceasta, a spus ministrul desemnat. „ Îmi iau angajamentul să fac tot ceea ce îmi stă în putință pentru a revigora, împreună cu guvernatorul Băncii Naționale Române (BNR), comisia româno-rusă, chiar dacă acest lucru depășește funcția de ministru al Finanțelor. Cred că miniștrii de Finanțe de până acum nu au făcut destul în această speță, iar pentru mine este o prolemă de mândrie națională”, a spus Cîțu.

Premierul desemnat Ludovic Orban a anunțat posibilitatea ca marile companii din energie Transelectricca și Trransgaz să treacă în subordinea Ministerului Finanțelor, precizând că această variantă este încă în analiză.

Parlamentarii au trecut apoi la întrebări, prilej cu care Florin Cîți a fost caracterizat drept „mincinos” sau „zvonist”, i s-a reproșat că a fost „capul umflării ROBOR”, pentru ca băncile să câștige, și că a anunțat că România va avea „soarta Venezuelei” sau creșteri majore ale inflației, fără ca aceste lucruri să se întâmple.

Eugen Teodorovici, ministrul demis al Finanțelor, prezent la audieri, a anunțat că există un proiect de buget creionat pentru 2020, care reprezintă viziunea PSD, și a anunțat că la discuția în parlament a bugetului va face foarte multe amendamente. Teodorovici a mai vorbit, ca recomandări pentru Cîțu, despre 2024 ca termen pentru aderarea României la zona euro, despre majorarea salariului minim pe economie, dar și de faptul că o procedură de infrigement pentru depășirea deficitului bugetar poate fi acceotată, dacă interesul economic o cere.

Teodorovici a precizat că nu va vota Guvernul liberal.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata