10 sfaturi pentru alegerea unui dezumidificator bun

Plecând de la premisa că ai probleme cu umiditatea în exces de acasă, ce faci? Deschizi internetul și tastezi: dezumidificator de aer. Îți apar o serie de rezultate și… nu știi ce să alegi. Te uiți la preț, le ordonezi după cel mai mic sau cel mai mare preț, după numărul de review-uri (păreri) etc. poate-poate, tragi lozul norocos, nu?

Nu este chiar așa, nu te baza pe zeița Fortuna când vine vorba de a scăpa de umezeala în exces pe care o ai acasă. Nu, nu credem că e treaba ei, deci uite aici câteva sfaturi despre cum să alegi cel mai bun dezumidificator pentru tine și nevoile tale (ne vom referi strict la dezumidificatoarele electrice, cu compresor)

 1. Ce suprafață sau volum are camera sau au încăperile pe care dorești să le aduci la un nivel normal de umiditate? Dezumidificatoarele au capacități de dezumidificare diferite, calculate în funcție de suprafață, volum de aer, de temperatura și procent de umiditate (de exemplu, randamentul maxim de dezumidificare care este calculat la o temperatură de 30 grade C și 80% RH – umiditate relativă).
 2. Dacă vei folosi în casă dezumidificatorul și o vei face pe termen îndelungat vei avea nevoie de un dezumidificator care să aibă un nivel de zgomot extrem de scăzut. Un dezumidificator cu un interval între 36 – 42 dB este ideal, se aseamănă ca nivel de zgomot cu activitatea dintr-o bibliotecă sau ca o șoaptă.
  (de exemplu, îți poți alege un dezumidificator Turbionaire, extrem de silențios, fiabil și eficient).
 3. Alege un dezumidificator cu higrostat electronic încorporat care să ”citească” în fiecare moment umiditatea din încăpere și s-o ajusteze la un nivel ales de tine sau automat. Nu mai trebuie să cumperi higrostat separat, deci bani mai puțini pentru dezumidificare.
 4. În principiu toate dezumidificatoarele fac același lucru: scot apa din aer. Dar, caută să ai cât mai multe aplicabilități și să-ți fie mai ușor de utilizat. De exemplu, cu ajutorul opțiunii de drenaj continuu, în modul de dezumidificare continuă poți scăpa mai rapid de umezeală, rufele ți se vor usca mai repede, iar apa rezultată se poate duce direct la canalizare (prin adaptarea unui furtun) sau într-un recipient mai mare decât rezervorul dezumidificatorului. Mai puține pauze, dezumidificare mai rapidă.

 1. Modul SLEEP, TIMER sau Blocare Taste, vă pot face experiența cu adevărat plăcută. Noaptea, dispozitivul poate fi extrem de silențios, cu led-urile și ecranul LCD scăzute în intensitate pentru a nu deranja. Cu ajutorul TIMER-ului poți programa o oprire sau pornire a dispozitivului (în funcție de model), iar dacă aveți copii mici puteți preveni apăsări accidentale ale panoului de control.
 2. Filtrul de praf al dispozitivului adună praf din aer, curățând aerul din încăperile în care are loc procesul de dezumidificare. Aer mai curat pentru tine, dar și protecție în plus pentru elementele dezumidificatorului. Curățați filtrul de praf cu apă, la modelele ce au filtru de praf ce este lavabil. Prelungiți viața dispozitivului dvs. Și nu veți avea probleme de service.
 3. Fiind un dispozitiv destul de greu (modelele casnice au în jur de 10-15 kilograme, în funcție de capacitatea de dezumidificare) este bine să alegeți un model care are un mâner robust, sigur, picioare cauciucate (pentru a preveni mișcarea pe podea la pornirea și oprirea compresorului) sau roti multidirectionale pentru a fi mutat prin împingere și nu prin ridicare (util mai ales persoanelor în vârstă).
 4. Poți alege un dezumidificator mai aproape de conceptul eco-friendly, mai ales dacă utilizează ca agent refrigerant, unul ecologic (R290, de exemplu), confecționat din materiale reciclate sau care consumă mai puțin curent electric comparativ cu altele de aceeași capacitate de dezumidificare.
 5. Design-ul dezumidificatorului. Da, liniile design-ului, culorile, dimensiunile, pot juca un rol important. Ok, este un dezumidificator de aer, dar în 2020 ar trebui să arate ca un dispozitiv modern, în tendințele generale, nu ca o mașinărie concepută în Evul Mediu. Astfel se poate integra mult mai bine în imaginea design-ului interior pe care l-ai gândit.
 6.  Nu în ultimul rând: PREȚUL și REVIEW-urile pozitive. Analizează puțin piața, compară corect modelele brandurilor, vezi ce se oferă într-un anumit segment de preț, pune în balanță cu bugetul pe care-l ai alocat. Citește și ține cont de părerile care par oneste, argumentate, cu fotografii explicative sau care oferă informații complexe.

In concluzie, ți-am oferit cel puțin 10 sfaturi care te pot duce mai aproape de dezumidificatorul potrivit pentru tine. Practic, cel mai bun dezumidificator de care poți beneficia conform nevoilor tale. Iar dacă, tot nu știi încotro să te duci pe internet, îți recomandăm oferta de dezumidificatoare Turbionaire în magazinele online (eMag, cel.ro și intax.ro) precum și în magazinele Dedeman.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata