La Râşnov se vor produce tractoare între 25 şi 120 de CP

Proiectul “Tractoare-Hoyo”, un parteneriat intre intreprinzatori români si chinezi, a fost lansat marti (29 septembrie 2009) la Râsnov, urmând ca perioada de implementare a proiectului sa dureze intre 18 si 24 de luni.

Compania chineza Hoyo-SHK Modern Agricultural Equipement Co Ltd. China, unic agent al Shantuo Agricultural Machinery Equipment Co. Ltd. pentru piata europeana, a decis sa investeasca in România pentru inceput 20 de milioane de dolari, având in vedere traditia fabricatiei de tractoare la Brasov, dar si relatiile traditionale foarte bune dintre România si China.

Investitia finala va insuma 50 de milioane de dolari. Reprezentantul firmei, Victor Lu, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca fabrica de la Râsnov se va dezvolta in 3 etape. În prima etapa componentele de tractor vor fi aduse din China si asamblate la Râsnov, apoi va fi construita o linie de vopsire, urmând ca in anul 2012 tractoarele sa se produca in intregime la Râsnov.

Gama de tractoare care se va fabrica la Râsnov va pleca de la 25 de CP si va ajunge la 120 de CP, iar preturile se estimeaza a fi cuprinse intre 7000 si 16.000 de euro, in functie de capacitatea motorului. Primul tractor din aceasta categorie, de 50 de CP, dintr-un lot de 50 adus din China pentru a fi achizitionat de fermieri români, a fost cumparat marti (29 septembrie 2009) de un fermier din Codlea.

Tractoarele fabricate la Râsnov se adreseaza atât micilor cât si marilor fermieri, iar pentru agricultorii care doresc sa inceapa o afacere, firma va asigura un program bonus de consultanta financiara gratuita.

Tot la Râsnov, firma din China intentioneaza sa construiasca si o fabrica pentru producerea cutiilor de viteza pentru tractoare. HOYO-SHK Modern Agricultural equipement Co Ltd detine in prezent patru fabrici in China, cea de la Râsnov fiind prima deschisa in afara tarii.

Reprezentantul Ministerului Agriculuturii prezent la Râsnov, Benone Belcescu, a declarat ca România are in prezent un parc de tractoare invechit, de 175.000 de bucati, ceea ce asigura o incarcatura de 54 de ha pe tractor teren arabil, fata de media europeana care este de 13 ha.

El considera ca proiectul lansat la Râsnov va duce la innoirea parcului de tractoare din tara noastra. Dupa inchiderea fabricii “Tractorul” Brasov, in aprilie 2007, marca de tractoare U 650 a inceput sa se fabrice in cantitati mici, de anul trecut, la uzina Roman.

Primul lot de 50 de tractoare a fost exportat in luna august 2009 in Egipt, tara care doreste sa cumpere in continuare tractoare doar marca U 650. Egiptul a incheiat un contract cu societatea Roman pentru un lot de 600 de tractoare, care ar putea fi majorat la 3000 de bucati in urmatorii ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata