5 beneficii pe care le generează decizia de a externaliza unele activități către partenerii potriviți

În ultimele două decenii am putut asista cu toții la dezvoltarea unui fenomen economic nou, descris de transferul anumitor activități ale unei companii către un partener, practică mult mai cunoscută sub denumirile de outsourcing sau externalizarea serviciilor.

Indiferent de domeniul în care o companie activează, managementul acesteia poate lua decizia inspirată de a externaliza unele activități din cadrul fluxului intern de lucru către un partener de outsourcing. Beneficiile sunt simplu de înțeles pentru oricine: 

Costuri mai scăzute pentru compania beneficiară 

Unul dintre principalele avantaje ale externalizării se construiește pe o nevoie de care fiecare manager trebuie să țină cont: minimizarea costurilor. Serviciile unui partener de outsourcing generează costuri mai mici, comparativ cu realizarea aceleiași activități cu resurse proprii. 

În cazul în care o companie alege să își externalizeze activitatea de transport al mărfurilor pe cale rutieră, economiile realizate pe termen lung vor putea fi direcționate către alte operațiuni, din cadrul aceleiași companii. 

Acces la profesioniști ce pot rezolva probleme în timp real 

În cazul în care o companie ia decizia inspirată de a lega un parteneriat de outsourcing cu un furnizor de servicii specializat pe o anumită activitate, are acces la cei mai buni profesioniști în domeniul respectiv. 

De exemplu, în cazul unui contract de outsourcing cu o un operator pe activități de logistică și transporturi rutiere de mărfuri, o echipă dedicată 24/7 poate oferi consultanță pe zone de legislație vamală, Incoterms, ETA sau CMR, pentru deblocarea în timp real a oricărei probleme apărute în timp real, ce ar putea determina întârzieri și costuri suplimentare. 

Logistică ideală pentru implementarea unui proiect 

Poate fi cu adevărat dificil pentru o companie să se adapteze la particularitățile unui anumit proiect, investind rapid într-o logistică potrivită pentru dinamica acestuia. De cele mai multe ori, un furnizor de servicii outsourcing poate asigura cele mai utile instrumente logistice, la cele mai înalte standarde și conform specificațiilor proiectului respectiv. 

De exemplu, în cazul în care o companie trebuie să expedieze o anumită cantitate de marfă și apelează în acest sens la un operator de transport în regim de grupaj, cel din urmă poate oferi soluții de logistică ce țin atât de stocarea în siguranță a mărfurilor preluate, cât și relocarea acestora către destinatar, conform detaliilor prestabilite de comun acord. 

Capacitate de inovare aplicată pe dinamica proiectului

Studiile arată că accesul la tehnologie și externalizarea anumitor servicii asigură bazele pentru un mediu prielnic de inovare, astfel încât clientul să beneficieze de cele mai bune rezultate, obținute de pe urma unei astfel de colaborări. 

Tehnologizarea sistemelor de securitate pentru transporturile de marfă rutiere, precum și investițiile în educarea operatorilor pentru menținerea unei comunicări transparente cu beneficiarul, pe întreaga durată a expediției, sunt doar două exemple de investiție în inovare ale companiei de outsourcing, în direcția creșterii productivității clientului.  

Maximizarea eficienței și a avantajului competitiv 

Toate aceste beneficii de mai sus se adună la final sub aceeași idee simplu de înțeles: colaborarea cu o companie ce realizează servicii de outsourcing contribuie la creșterea avantajului competitiv al firmei beneficiare, pentru consolidarea poziției pe un anumit segment de business. 

Atunci când un magazin online sau o companie producătoare de medicamente trebuie să onoreze o mulțime de livrări pe intervale reduse de timp, atât pe plan național, cât și internațional, colaborarea cu o companie de logistică și transporturi rutiere de mărfuri, cu experiență în acest domeniu de activitate, reprezintă o decizie mai mult decât inspirată. 

Iată care sunt principalele 5 motive pentru care managerii trebuie să ia în calcul varianta externalizării anumitor activități, indiferent de natura acestora: transporturi rutiere de marfă IT, curățenie, HR iar această listă de arii lucrative poate continua. 

De la optimizarea costurilor și până la accesarea facilă a unei baze de profesioniști în domeniul respectiv, beneficiile pe care le garantează soluțiile de outsourcing permit consolidarea unei poziții pe piață, în condițiile unei concurențe din ce în ce mai acerbe.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata