5 boli care sunt agravate de stresul la locul de muncă

Stresul la locul de muncă este din ce în ce mai accentuat, mai ales în contextul pandemiei COVID-19, când viitorul devine tot mai incert. Teama că am putea fi concediați oricând sau că nu vom putea performa la nivelul dorit de angajator provoacă o stare de spirit apăsătoare, care duce la consecințe grave. 

 

Din păcate, acest stres constant, cronic, nu produce doar disconfort, ci poate avea urmări serioase pe termen lung, deoarece agravează multe afecțiuni deja existente. Iată doar câteva dintre bolile care sunt agravate din cauza stresului constant la locul de muncă.

1. Bolile de inimă

Cele mai frecvente probleme apar la persoanele care suferă de boli cardiovasculare. Un bolnav de inimă, dacă este supusă constant la un mediu stresant, are un risc mult mai mare de a face puseuri de hipertensiune arterială sau de complicații cardiace. În plus, stresul cronic duce și la creșterea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge. 

 

Cele mai grave complicații provocate de stres sunt însă atacul de cord și insuficiența cardiacă. Aceasta din urmă apare atunci când inima nu mai poate pompa suficient sânge spre organele interne. Cele mai evidente simptome de insuficiență cardiacă sunt palpitațiile, durerea în piept și stările de leșin. De aceea, trebuie să cerem imediat ajutor medical dacă observăm aceste manifestări.

 

2. Diabetul

Stresul poate agrava foarte mult și starea persoanelor care suferă de diabet. În primul rând, din cauza stresului avem tendința să mâncăm mai mult și de obicei alimente nesănătoase, poate chiar să fumăm sau să consumăm alcool. Ne simțim obosiți și nu mai avem energie să facem mișcare, chiar dacă știm cât de important este acest lucru. Astfel, crește riscul de obezitate și de hiperglicemie, care poate provoca inclusiv decesul în cazul unei persoane care deja suferă de diabet.

3. Anxietatea și depresia

Nu este deloc surprinzător faptul că stresul permanent agravează starea celor care suferă de anxietate sau depresie. Mai mult, aceste boli grave pot fi chiar declanșate de stresul la locul de muncă: studiile au demonstrat că, în acest caz, riscul de apariție a depresiei este cu 80% mai mare ca în situația unor persoane care nu au un loc de muncă stresant.

4. Tulburările digestive

În ciuda unui mit larg răspândit, stresul nu poate să provoace ulcer. Această boală apare de obicei din cauza infectării cu o bacterie numită Helicobacter Pylori. În schimb, stresul cronic poate duce la alte tulburări digestive extrem de neplăcute și greu de controlat. Sindromul de colon iritabil și boala de reflux gastrointestinal sunt doar două dintre afecțiunile gastrointestinale agravate sau chiar declanșate în urma stresului.

5. Astmul

Stresul constant crește riscul declanșării astmului și poate inclusiv să agraveze simptomele resimțite în timpul unei crize. Mai multe, unele studii sugerează că în familiile în care părinții sunt foarte stresați din cauza serviciului, copiii au un risc mult mai mare de a dezvolta această afecțiune. Desigur, acest risc este cu atât mai mare în cazul în care părinții fumează sau locuiesc într-un oraș cu aer poluat.

În concluzie, stresul resimțit la locul de muncă nu ne afectează doar productivitatea și starea de spirit, ci poate declanșa sau agrava boli grave. Iată de ce este important să știm să gestionăm situațiile stresante și să găsim un echilibru între viața personală și cea profesională.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata