A închiria versus a cumpăra un apartament – Cum iei o decizie?

Orașele mari oferă nenumărate oportunități: job-uri mai atractive și mai bine plătite, infrastructură mai bine pusă la punct, școli și spitale mai bune și mai multe posibilități de petrecere a timpului liber. De aceea, mulți tineri își caută o locuință în oraș. Dacă te numeri printre ei, cu siguranță te întrebi care este varianta mai bună: să închiriezi sau să cumperi un apartament. Pentru că achiziția unui apartament este o investiție importantă, este bine să cântărești avantajele și dezavantajele fiecărei situații în parte. Pe de o parte, chiria îți oferă flexibilitate, pe de altă parte cumpărarea unei locuințe oferă posibilitatea personalizării după bunul plac. Iată cele mai importante avantaje și dezavantaje ale locuitului în chirie versus cumpărarea unui apartament.

 

Avantajele și dezavantajele închirierii

Printre avantajele închirierii se numără:

 • Flexibilitate în ce privește zona de locuit. Atunci când locuiești în chirie, te poți muta ușor dintr-un cartier în altul, ba chiar și dintr-un oraș în altul. Faptul că nu deții apartamentul în care locuiești te poate face mai flexibil și îți poate da un sentiment de libertate. De exemplu, poți accepta un job în altă țară mai ușor.
 • Nu ai responsabilitatea pentru reparații. Proprietarul apartamentului este obligat să suporte costurile reparațiilor și îmbunătățirilor care trebuie aduse locuinței. În calitate de chiriaș, nu vei avea această responsabilitate. Pe de altă parte, nici nu vei putea personaliza locuința așa cum ți-ai dori.
 • Fluctuațiile pieței imobiliare nu te afectează. Cu excepția cazului în care trebuie să te muți într-o perioadă în care chiriile cresc (de exemplu toamna când cererea este mare mai ales în orașele universitare), fluctuațiile de pe piața imobiliară nu te afectează. Faptul că prețul apartamentului în care locuiești crește sau scade peste noapte este problema proprietarului, nu a ta.

 

Pe de altă parte, există și dezavantaje atunci când închiriezi:

 • Banii plătiți pe chirie sunt ”pierduți”. Spre deosebire de achiziția unui apartament, banii pe care îi dai lunar pentru chirie nu reprezintă o investiție. Dacă plănuiești să locuiești în apartamentul închiriat mai mulți ani, poate ar fi o idee bună să îl cumperi. Rata la bancă ar putea fi echivalentă cu chiria.
 • Nu ai control asupra prețului chiriei. Proprietarul este liber să crească prețul cerut în funcție de propriile dorințe. În calitate de chiriaș, nu poți controla acest lucru, iar dacă nu îți convine prețul cerut, va trebui să te muți.

 

Avantajele și dezavantajele cumpărării

Printre avantajele cumpărării unui apartament se numără:

 • Investiția imobiliară. O locuință cumpărată reprezintă o investiție în timp. Iar un apartament poate fi valorificat chiar și după ce te muți din el, dacă îl dai în chirie. De aceea, achiziționarea unui apartament poate fi o decizie înțeleaptă dacă ai mijloacele financiare necesare.
 • Libertatea de a personaliza locuința așa cum vrei. Atunci când deții un apartament, îl poți amenaja așa cum îți dorești fără a da socoteală nimănui.
 • Senzația de stabilitate. Când ai o familie, simți mai pregnant dorința de a deține o locuință, de a aparține unei comunități.

 

În același timp, dezavantajele cumpărării sunt:

 • Procesul complicat de cumpărare. Oricine a cumpărat vreodată o locuință știe că este un proces anevoios și adesea frustrant. Dacă vrei să cumperi cu credit de la bancă trebuie să faci toți pașii necesari pentru evaluarea unui apartament, să aduni acte și să obții diverse aprobări. În plus, găsirea apartamentului ideal poate fi dificilă.
 • Costurile ridicate pentru amenajare. Odată cumpărată locuința, trebuie amenajată. De multe ori aceste cheltuieli se ridică la mult mai mult decât ai prevăzut.
 • Costurile pentru întreținere. Ca proprietar îți revine responsabilitatea să întreții și să suporți costurile pentru repararea locuinței.

 

Așadar, ambele variante, închirierea și cumpărarea au avantaje și dezavantaje. Trebuie să le cântărești bine și să decizi ce ți se potrivește cel mai bine la momentul actual. Încearcă să privești și în viitor. Decizia ta de acum va mai fi potrivită peste 5 sau 10 ani? Dacă răspunsul este da, înseamnă că ai luat hotărârea cea bună.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata