Ce este Centrala Incidentelor de Plati

Cu siguranta ca iti doresti sa stii cu cine faci afaceri, iar unul dintre indicatorii cei mai importanti atunci cand faci o analiza a unui potential partener ar putea fi prezenta acestuia in arhivele Centralei Incidentelor de Plati (CIP).

Asa vei sti daca viitorul (sau actualul) tau partener sau client a emis cecuri sau bilete la ordin fara acoperire. Pentru ca ai putea fi tu in postura celui care ar trebui sa incaseze facturi de la firma respectiva, cu siguranta ca nu iti doresti sa fii in aceasta postura!

Ce este Centrala Incidentelor de Plati aflam cel mai clar de pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei:

Centrala Incidentelor de Plati (CIP) reprezinta o structura specializata in colectarea, stocarea si centralizarea informatiilor specifice incidentelor de plati produse de titularii de cont cu cecuri, cambii si bilete la ordin.

Acelasi site ne informeaza si asupra modului de organizare a bazei de date CIP. Avem doua fisiere, dintre care  

  • Fisierul national de incidente de plati – cu trei componente, referitoare la cecuri (FNC – Fisierul national de cecuri), cambii (FNCb – Fisierul national de cambii) si bilete la ordin (FNBO – Fisierul national de bilete la ordin),
  • Fisierul national al persoanelor cu risc(FNPR), alimentat automat din primul fisier, cu rol de colectare a informatiilor  ce privesc incidentele de plati majore ale persoanelor fizice si juridice, rezidente sau nerezidente in Romania

Orice persoana (fizica, juridica) poate raporta catre Centrala Incidentelor de Plati un incident cu privire la imposibilitatea incasarii unui cec sau bilet la ordin.

Atunci cand o firma nu apare inregistrata atunci cand consulti CIP-ul incidentelor de plata, ai in fata un posibil partener cu bonitate mare, care nu a inregistrat asemenea incidente in ultimii 7 ani.

Cum obtii un raport detaliat cu privire la incidentele CIP ale firmei

Cu instrumentele de verificare firme InfoQuick, ai acces rapid la informatiile din Centrala Incidentelor de Plati, pentru a sti care este situatia firmelor cu care faci afaceri.

Indiciile cu privire la deteriorarea comportamentului de plata al firmei pe care o analizezi pot fi: numarul mare al instrumentelor refuzate recent la plata, existenta de incidente majore sau valoarea mare a sumelor refuzate la plata, comparativ cu cele inregistrate in bilant ca datorii comerciale.

Daca o firma este inregistrata in Centrala Incidentelor de Plati, credibilitatea acesteia scade. Implicit, accesul la materii prime si marfa poate fi mai scazut. Toate acestea pot avea consecinte directe asupra dezvoltarii afacerii.

Avand in vedere situatia economica actuala, in care specialistii nu exclud o perioada de recesiune economica, e important sa iti monitorizezi sistematic si periodic partenerii de afaceri.

 

Rapoartele cu date fianciare ale firmelor, oferite de InfoQuick – atat cu privire la CIP, cat si evaluarile companiei in raport cu celelalte firme din acelasi sector economic sau trecerea in revista a indicatorilor financiari, datele privind actionarii si datoriile sau datele financiare ale firmei, te vor ajuta sa intelegi care sunt punctele forte, dar si eventualele vulnerabilitati ale partenerilor de afaceri.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata