Ce presupune revizia periodică a mașinii?

18

O investiție importantă pentru orice familie, mașina se încadrează în categoria bunurilor indispensabile, întrucât permite îndeplinirea sarcinilor zilnice într-un ritm mai rapid. Astfel, pentru a te baza întotdeauna de performanțe ridicate, este necesar ca fiecare autovehicul să fie supus periodic unei revizii tehnice complete. 

 

Asemenea vizitelor la medic, autovehiculul trebuie verificat la un dealer autorizat pentru a descoperi, din timp, eventualele afecțiuni ascunse care pot apărea cu trecerea timpului. Prima dată trebuie să înțelegem ce înseamnă, mai exact, revizia completă a unei mașini.

 

Ce este revizia tehnică?

Trecută de multe ori cu vederea, revizia tehnică periodică reprezintă un pas obligatoriu în viața unei mașini. Pe măsură ce deplasările sunt tot mai frecvente, anumite componente ale autovehiculului se pot degrada. Așadar, în timpul unei revizii se fac verificări de rutină asupra diferitelor piese de bază și consumabile, cu scopul de a le remedia defecțiunile din timp, astfel încât nu vor interveni pe parcurs alte cheltuieli însemnate. 

 

Desigur, procesul de verificare diferă în funcție de marcă și model, însă procedeele tehnice au ca scop final funcționarea în parametrii optimi. Întrucât siguranța constituie unul dintre cele mai importante aspecte la volan, fie că ai nevoie de o inspecție atentă la piese auto Ford, fie la piese auto Mercedes-Benz, îți recomandăm ca revizia tehnică să fie realizată de către un dealer auto specializat și autorizat în domeniu.

 

Care este perioada ideală pentru revizia mașinii?

Fiecare producător recomandă ca revizia autovehiculului să fie efectuată la un anumit interval de timp sau la atingerea unui număr fix de kilometri, pentru a nu pierde garanția primită în momentul achiziționării. Astfel, diferența maximă de timp admisă se încadrează între unu și doi ani, informație care se regăsește în cartea service a mașinii.

 

Dacă ne referim la numărul de kilometri, majoritatea producătorilor iau în considerare realizarea unei revizii tehnice la atingerea pragului cuprins între 10.000 și 15.000 de kilometri. Starea drumurilor, alături de aglomerația zilnică din oraș sunt doar câteva dintre elementele care contribuie în mod direct la uzarea pieselor. Așadar, la primele semne care indică o defecțiune, este recomandat ca mașina să fie verificată în totalitate.

 

În ce constă o revizie detaliată?

În cadrul acestui proces complex de examinare a stării de funcționare sunt luate în considerare:

 

  • Schimbarea filtrelor – implicit, avem filtrul de ulei, care filtrează lichidul de ungere (în timp, poate acumula impurități venite din partea motorului), filtrul de aer, ce împiedică pătrunderea corpurilor străine în motor și filtrul de polen, componentă care se regăsește la mașinile prevăzute cu instalație de aer condiționat;
  • Completarea și schimbarea lichidelor – uleiul de motor își păstrează proprietățile de ungere până la 10.000 de kilometri, lichidul de servodirecție și uleiul din cutia de viteze se schimbă la atingerea pragului de 15.000 de kilometri, în timp ce lichidul de frână și antigelul se completează periodic;
  • Sistemul de frânare – în acest caz, piesele consumabile sunt plăcuțele de frână, care se schimbă în intervalul recomandat de 15.000 – 20.000 de kilometri;
  • Sistemul de direcție – se ia în considerare geometria roților, alături de verificarea jocului din volan;
  • Sistemul de climatizare – în fiecare an acest sistem trebuie curățat cu atenție, pentru prevenirea mirosurilor neplăcute și a bacteriilor;
  • Sistemul de lumini – sunt luate în considerare toate luminile, pentru o deplasare în siguranță pe drumurile publice.

 

Desigur, trebuie să iei în considerare că termenul limită pentru efectuarea reviziei periodice nu este fix. De la primele semne că una dintre piesele mașinii funcționează necorespunzător, sau dacă apar vibrații ciudate la motor, îți recomandăm să-i faci o vizită dealerului. 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata