Ce trebuie sa stii inainte de a investi intr-un sistem de termoizolare?

Izolarea termica a locuintei este esentiala, pentru a asigura stabilitatea acesteia si a reduce consumul de energie, prin eliminarea pierderilor de caldura. Aceasta poate fi realizata atat la exterior, cat si in interior. 

Daca ai decis ca este momentul sa te ocupi de aceste lucrari, iata ce trebuie sa stii pentru a efecta investitii inteligente.

De ce este necesara izolarea termica a locuintei 

Peretii exteriori ai oricarei cladiri sunt realizati din materiale conventionale precum betonul, lemnul, caramida sau BCA-ul. Acestea nu asigura, pe deplin, confortul termic de care ai nevoie in interiorul locuintei. 

 • Din acest motiv, trebuie sa apelezi la izolarea termica exterioara a casei, pentru a elimina pierderile de caldura. Acest lucru va spori confortul traiului asigurat in caminul personal. 
 • In plus, nu doar exteriorul casei trebuie sa fie izolat, ci si peretii din interiorul locuintei, podeaua si plafonul acesteia. Astfel, mediul interior al casei va deveni mai confortabil, iar tu vei economisi bani, reducand consumul de energie si de gaz. 

Beneficiile oferite de realizarea termoizolatiei exterioare si interioare sunt consistente atat pe timp de vara, cat si in sezonul rece. 

Cum influenteaza materialele de constructie confortul termic

Inca din etapa de constructie a casei, trebuie sa acorzi atentie sporita modului in care materialele de constructie utilizate vor asigura tranferul termic. 

 • De exemplu, stiai ca o locuinta construita din caramida asigura un randament termic mai bun decat una realizata din BCA? Alegerea caramizilor in etapa de constructie reprezinta o alegere avantajoasa pentru tine, pe termen lung, intrucat acestea vor pastra mai bine caldura in interior. 

Acest lucru inseamna ca tu vei face economii la energie si gaz, atat vara, cat si iarna. 

 

De ce sa optezi pentru izolarea termica din etapa de constructie

Dat fiind faptul ca materialele de constructie alese influenteaza confortul termic al locuintei, etapa de constructie a acesteia este cea ideala pentru a realiza si termoizolatia acesteia. 

 • Stiai ca 35% din caldura unui spatiu se pierde prin peretii sai exteriori? Acest lucru justifica clar necesitatea de a acorda atentie sporita izolarii termice a casei din etapa de proiectare. 
 • In plus, nu doar peretii sunt cei care influenteaza confortul termic al casei, ci si acoperisul acesteia. 25% din caldura locuintei se pierde prin acesta, iar restul caldurii se pierde prin ferestre si pardoseala. 

Drept urmare, atunci cand construiesti casa, trebuie sa asiguri si termoizolarea corespunzatoare a acesteia, la exterior si in interior. 

Izolarea termica a peretilor la exterior si la interior

Realizarea termoizolarii exterioare a peretilor cladirii contribuie la micsorarea condensarii vaporilor de apa. Astfel, capacitatea casei de a stoca caldura, va fi considerabil imbunatatita. 

In plus, dupa realizarea lucrarilor de termoizolatie, spatiul locuibil va acumula mai usor caldura, iar temperaturile din interior se vor mentine la valori constante. 

 • Poti miza pe eficienta polistirenului expandat pentru realizarea acestor lucrari. Acesta se aplica cu ajutorul unui adeziv pentru polistiren si a diblurilor de prindere destinate acestui scop. 
 • Polistirenul are capacitatea de a elimina puntile termice, fara a afecta arhitectura sau rezistenta locuintei.
 • Poti alege acelasi material si pentru termoizolatia peretilor interiori. Dezavantajul principal, in acest caz, consta in reducerea spatiului de locuit, datorita grosimii materialelor utilizate. 
 • O alta varianta pe care o ai la dispozitie, in acest caz, este cea reprezentata de vata de sticla. Aceasta este avantajoasa in special in cazul peretilor interiori placati cu rigips.

Izolarea termica a acoperisului

Cel mai frecvent utilizat material pentru realizarea termoizolatiei in cazul acoperisului este vata minerala. Principalul sau avantaj consta in capacitatea de a izola foarte bine termic aceasta suprafata, fara a retine apa. 

 • Daca intentionezi sa folosesti spatiul de sub acoperis ca mansarda, este indicat sa optezi pentru realizarea termoizolatiei din atat la exterior cat si la interior. 
 • Astfel, vei proteja suplimentar structura acoperisului si vei elimina riscul de aparitie a mucegaiului in interior, prin eliminarea riscului de aparitie a umezelii excesive. 

Prin urmare, un plan bine pus la punct, pentru termoizolarea locuintei, incepe din etapa de proiectare a acesteia. Este recomandat sa optezi atat pentru realizarea lucrarilor de termoizolatie in exterior, cat si in interior, pentru a spori eficienta rezultatelor obtinute. 

Poti alege polistirenul expandat pentru izolarea peretilor exteriori si interiori sau pentru vata de sticla in cazul celor din interior. Pentru acoperis, mizeaza pe eficienta vatei minerale, de calitate superioara. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata