Cele mai importante sfaturi de parenting pentru părinții workaholici

5

Ca părinte, poți privi întreaga activitate de la birou cu o mult mai mare responsabilitate, iar motivul este unul cât se poate de simplu: “stabilitatea jobului” înseamnă  “siguranța întregii familii”. Așadar poți ajunge rapid, fără să îți dai seama, un părinte workaholic. Chiar dacă programul tău încărcat are la bază o cauză cât se poate de nobilă – siguranță financiară și un nivel de trai ridicat pentru toți cei dragi ție – lipsa ta din mijlocul familiei îi poate afecta pe membrii acesteia, în special pe copii. Așadar, iată care sunt cele mai importante sfaturi de parenting, în cazul în care și tu ești un părinte cu un program de muncă foarte încărcat: 

Stabilește o agendă de activități profesionale

Unul dintre motivele pentru care nu ești lângă cel mic pe cât de mult ți-ai dori, este cauzat de programul prea încărcat de la birou. Ai nevoie de un moment de respiro, în toată această avalanșă de întâlniri urgente și task-uri cu deadline depășit, pentru a face un pas înapoi și de a privi imaginea de ansamblu. 

Ceva nu funcționează în activitatea ta profesională, pentru că te simți prea copleșit de muncă, iar programul de lucru pare scurt pentru toata munca pe care o ai de livrat? O prioritizare a task-urilor este binevenită, în acest sens: 

 • Task-uri dificile și întâlniri cu furnizori și clienți, în prima parte a zilei; 
 • Task-uri simplu de livrat și întâlniri interne (max 45. min), în cea de-a doua jumătate; 
 • Timpi de lucru prestabiliți, pentru fiecare activitate planificată în ziua respectivă; 
 • Impingerea activităților spontane pe ziua următoare, pe cât de mult posibil. 

Mai mult decât atât, încearcă să “spargi” fiecare task în parte. Experții afirmă că această metodă de rezolvare a activității de birou este mult mai productivă, pentru că odată cu parcurgerea unui șir de mini-sarcini, primești o recompensă instantă, iar acest lucru te va motiva și mai mult în finalizarea unui job. 

Această organizare a programului de lucru îți permite să vezi în ansamblu întreaga activitate pe care trebuie să o realizezi, astfel încât să o poți fragmenta / grupa într-un mod mult mai avantajos, pentru ca la finalul zilei, să ajungi la timp lângă cel mic. 

Problemele de la birou nu trec de pragul casei 

Chiar dacă ești un părinte workaholic, grijile de la birou trebuie să rămână în acea clădire. Acasă, ești “mami” sau “tati” pentru cele importante ființe din viața ta. Nu lăsa munca să îți sufoce relația cu cei mici, lasă telefonul de birou undeva departe de jocurile voastre, nu răspunde la mailuri sau apeluri ale unor colegi, nu vorbi acasă despre problemele de la muncă. 

Și poate cel mai important sfat, privind acest aspect: stresul de la birou nu trebuie să se materializeze acasă în certuri direcționate către copiii tăi. Oricât de apăsătoare sunt probleme de la birou, prezența ta lângă cei mici reprezintă o dovadă vie a iubirii față de ei, iar liniștea din căminul vostru îi calmează și îi face să se simtă în siguranță.   

Realizează un program de activități cu cei mici 

Timpul liber cu cel mic poate fi ocupat cu o mulțime de activități interesante. Vremea rea nu trebuie să fie un impediment în calea distracției voastre, pentru că în casă va puteți distra la fel de tare ca afară: 

Activități indoor cu cel mic

 • Desenat și colorat; 
 • Jocuri video si board games; 
 • Telefonul fără fir; 
 • Baba Oarba; 
 • Origami etc

Dacă vremea bună vă permite să ieșiți afară, iată cum vă puteți distra: 

Activități în aer liber cu cel mic 

 • Safari pe biciclete; 
 • Excursii educative în natură; 
 • Vânătoare de insecte; 
 • Analizarea constelațiilor; 
 • Ascunselea; 
 • Foc de tabără etc

Dacă te afli într-un moment al carierei în care vrei să te dai cu un pas înapoi, pentru a petrece mai mult timp alături de copilul tău, o mulțime de carti de parenting îți pot arăta cum poți face asta. Timpul petrecut lângă cel mic vine la pachet cu o mulțime de beneficii, fiind un mod perfect de a drena stresul de la birou – pentru tine – dar si o dovada de afecțiune si grija – pentru copil. Așa că niciodată nu este prea tarziu pentru a da refresh relației tale cu cei dragi. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata