Cum alegi cel mai bun blat de lucru pentru bucătărie?

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/kitchen-white-kitchen-counter-top-3689932/

Blatul de bucătărie este o parte centrală a aspectului acestei încăperi și joacă un rol exigent – este spațiul pe care se prepară mâncarea și trebuie să fie economic, durabil și rezistent la zgârieturi și temperaturi ridicate. În ultimii ani, specialiștii în design interior s-au îndepărtat de clasicul granit, iar varietatea materialelor disponibile poate fi amețitoare. Ai de ales între blaturi din cuarț, beton, sticlă reciclată, lemn, oțel inoxidabil, marmură, calcar, sau blaturi laminate, iar lista ar putea continua. Însă cum stabilești care este opțiunea potrivită pentru bucătăria ta? În rândurile de mai jos vei găsi un ghid de achiziție cu sfaturi utile, ce te vor ajuta să faci cea mai bună alegere.

Cum alegi corect blatul de bucătărie?

Înainte de a face turul magazinelor în căutarea blatului de bucătărie perfect, ar fi bine să știi clar ce cauți. Iar pentru a te asigura că investiția pe care o vei face este una eficientă, stabilește care sunt nevoile tale, în funcție de criteriile de mai jos.

Frecvența utilizării

Cel mai bun blat este cel care se potrivește nu numai estetic în bucătăria ta, ci și din punct de vedere practic. Pentru o familie cu doi copii, de exemplu, în care se gătesc mese în fiecare zi, iar astfel blatul este utilizat cu o frecvența ridicată, este nevoie de un material durabil, care să nu se deterioreze ușor. În schimb, dacă vorbim despre o casă în care locuiesc două persoane care obișnuiesc să ia masa în oraș de câteva ori pe săptămână, iar pentru care gătitul nu este la ordinea zilei, blatul de bucătărie devine un simplu accesoriu. Astfel, rezistența suprafeței de lucru nu trebuie să fie la cote maxime, întrucât folosirea acesteia va avea o frecvență redusă.

Materialul

Există o varietate de opțiuni la acest capitol, iar mai jos vei găsi detalii despre cele mai utilizate materiale folosite la confecționarea de suprafețe de lucru pentru bucătării:

 

  • Granit. Đatorită aspectului marmorat și a opțiunilor cromatice, granitul poate transforma un simplu blat de bucătărie într-o piesă unică. Pe partea dezavantajelor, însă, greutatea sa are nevoie de dulapuri foarte puternice pentru a fi susținută în siguranță.
  • Corian. Fiind vorba de un material obținut dintr-o combinație de acril și poliester, suprafața de lucru solidă are avantajul finisajului glossy, iar opțiunile de culoare sunt, teoretic, infinite. Rezistența materialului nu este punctul său forte, fiind ușor de deteriorat (zgârieturi sau urme apărute în urma contactului cu temperaturi ridicate).
  • Cuarț. Este un bun compromis între frumusețea pietrei naturale și ușurința întreținerii unei suprafețe solide, oferind mai multe opțiuni de design decât granitul sau marmura.
  • Marmură. Un material incomparabil la capitolul eleganță, marmura se poate deteriora în timp. Zgârieturile și eventualele ciobituri ce pot apărea distrug sigiliul de la suprafață, iar materialul vine în contact direct cu mâncarea.
  • Oțel inoxidabil. Fiind un material extrem de rezistent, este adesea utilizat în bucătării în care se gătește foarte des. Durabilitatea sa a fost demonstrată de-a lungul anilor, însă pe parte de întreținere are nevoie de o atenție sporită, pentru a preveni petele și amprentele vizibile.
  • Beton. Oferă opțiuni estetice multiple, întrucât poate fi turnat în orice formă și poate include inserții de alte materiale, pentru un look unic – sticlă, piatră, lemn. Întrucât este un material poros, are nevoie de un strat de sigiliu care să prevină eventualele pete, însă este o alegere durabilă.
  • Lemn. Adesea cel mai recomandat material pentru blatul de bucătărie, lemnul aduce multiple avantaje. Datorită finisajului cu un lac protector, orice eventuale zgârieturi sau pete pot fi rezolvate cu ușurință. Din punctul de vedere al design-ului, lemnul oferă o atmosferă primitoare și caldă, fiind alegerea predominantă pentru bucătării de familie.

 

Întreținerea

Odată ce ai decis asupra tipului de material pe care îl dorești pentru blatul de bucătărie, mai ai de trecut printr-un criteriu – ușurința de întreținere și curățare. Dacă ești o persoană care așteaptă cu nerăbdare ziua de curățenie generală pentru că această activitate îți face plăcere și te relaxează, ai noroc! Poți opta pentru materiale ce necesită o întreținere grijulie – plăci despărțite de rosturi în care se poate acumula praf și murdărie, oțel inoxidabil pe care rămân urme de degete sau picături de apă, sau marmură ce se pătează ușor. Însă dacă îți dorești ca întreținerea suprafeței de lucru să necesite cât mai puțin timp, îndreaptă-ți atenția spre materiale cum ar fi lemnul, granitul sau cuarțul. Recomandarea specialiștilor, indiferent de materialul pe care îl alegi în final, este să ștergi suprafața cu o lavetă umedă după fiecare utilizare, pentru a preveni acumularea de praf sau murdărie. Folosește cât mai rar detergenți chimici pe blatul de bucătărie, pentru că în cazul în care stratul de sigiliu de la suprafață a fost compromis, aceștia pot afecta integritatea materialului, atunci când intră în contact direct.

Alte sfaturi

Odată ce ai ales suprafața de lucru perfectă pentru bucătăria ta, continuă amenajarea acestei încăperi, pentru a închega toate elementele într-un tot unitar. Din ce în ce mai multe case moderne includ o insulă în bucătărie, unde blatul devine un adevărat star, pentru că peretele perpendicular nu mai diminuează aspectul acestuia. Pentru un look de revistă, dar și pentru un confort sporit, alege scaunele potrivite. Poți adăuga un set de scaune bar la cel mai bun preț, pentru a atenua valoarea investiției totale, astfel încât bugetul tău să nu primească o lovitură prea grea. Adaugă și o plantă în ghiveci, care va împrospăta atmosfera și va bucura privirea și asigură-te că iluminatul bucătăriei este potrivit și lumina ajunge cu aceeași intensitate pe toată suprafața blatului de lucru.

Alegerea blatului de bucătărie nu trebuie să fie un proces dificil, dacă ai informațiile necesare și știi care-ți sunt nevoile. Deși opțiunile sunt variate, pe parte de material și model sau culoare, un exercițiu de imaginație te va ajuta să hotărăști dacă unul anume se va potrivi în bucătăria ta. Și nu în ultimul rând, nu te teme de alegeri îndrăznețe!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata