Un minerit revoluţionar: Aur extras din telefoanele mobile

44

Cea mai mare parte din aurul existent la ora actuală în bijuterii, în circuitele electrice sau în trezoreriile băncilor naţionale provine din galeriile săpate în munţi sau din carierele unde se practică mineritul de suprafaţă. Însă în viitor lucrurile s-ar putea schimba, scrie yahoonews.ro.

Pe măsură ce aurul, argintul sau cuprul extrase din mine se împuţinează, un nou tip de minerit – numit „minerit urban” – ar putea înlocui, treptat, vechiul minerit. Mai exact, aurul, argintul şi cuprul vor fi extrase nu din mine, ci din telefoanele mobile, din televizoarele şi calculatoarele pe care suntem gata să le aruncăm la gunoi.

Astfel de „fabrici-mină” există deja în Japonia, în Belgia, în SUA sau în Marea Britanie. Recent, şi o firmă din România a început să colecteze telefoane mobile pe care le va trimite la o fabrică de reciclare din străinătate pentru a recupera metalele preţioase.

Mineritul urban are un mare avantaj: concentraţia de aur dintr-o tonă de telefoane mobile este mult mai mare decât concentraţia de aur dintr-o tonă de minereu extras din munte. De regulă, extragerea aurului din mine sau cariere devine rentabilă dacă metalul preţios se regăseşte într-o concentraţie de cel puţin 0,5 grame la o tonă de minereu.

Printre minele cu cea mai mare concentraţie de aur din lume se numără mina Buffels din Africa de Sud (cu 12,22 grame de aur la tonă) sau Blyvooruitzicht din acelaşi stat african (cu 12,08 grame la tonă).

Dar în telefoanele mobile concentraţia de aur este şi mai mare. Potrivit unui raport al ONU din 2012 („Deşeuri electronice”, realizat de specialiştii din cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu), dintr-o tonă de telefoane mobile se pot extrage 300 de grame de aur. Prin urmare, faţă de o mină obişnuită în care aurul se regăseşte într-o concentraţie medie de 5 grame la tonă, telefoanele mobile oferă o concentraţie de 60 de ori mai mare.

După ce este extras din telefoanele mobile, aurul şi celelalte metale preţioase intră din nou în circulaţie în economie: sunt folosite în medicină sau pentru a produce noi aparate electronice, sunt vândute sub formă de lingouri către companiile producătoare de bijuterii sau către investitori.

 

  • „Mineritul viitorului va fi mai degrabă unul urban decât unul care sapă sub pământ”

„Mineritul urban, adică să extragi metale din gunoaiele aruncate de oraşe, începe să devină interesant”, arată Cristian Român, senior editor la revista „Știinţă şi tehnică”.

Jurnalistul de ştiinţă arată că, deocamdată, mineritul electronicelor nu este prea răspândit din cauza costurilor mari implicate de tehnologia de extragere a metalelor preţioase din conglomeratul de diferite materiale dintr-un telefon sau dintr-un laptop: „Problema e că aceste deşeuri electronice nu sunt toate la fel, nu sunt fabricate toate cu aceeaşi tehnologie şi din acest motiv nu poţi să realizezi o tehnologie universală pentru extragerea metalelor utile din aceste deşeuri. Când vrei să extragi, investiţia iniţială e mare: e nevoie de aceste instalaţii (pentru extragerea metalelor – n.r.)”.

Și costurile de transport sunt foarte mari deoarece „deşeurile sunt distribuite pe o suprafaţă foarte mare: „Trebuie să prelucrezi cantităţi imense ca să devii rentabil”.

Român consideră că mineritul urban va deveni tot mai important deoarece resursele de metale preţioase ale planetei sunt în scădere. Fie se vor termina, iar oamenii vor fi obligaţi să le obţină din alte surse (din electronice), fie vor deveni tot mai scumpe pe măsură ce se vor împuţina, iar la un moment dat extragerea lor din produsele electronice va deveni foarte rentabilă:

„Chiar dacă e posibil ca reciclarea să nu fie acum economică, pe măsură ce metalele importante vor deveni din ce în ce mai rare în urma exploatării pe scară largă, va deveni rentabil şi economic să fie extrase acele metale din produse electronice pe care le-am aruncat la gunoi. Acest lucru e valabil şi pentru cupru, care devine din ce în ce mai scump. Iar cuprul se găseşte în cantităţi mari în cablurile telefonice din vechime şi în bobinele prezente în aparatele electronice”.

„Mineritul viitorului va fi mai degrabă un minerit urban decât unul care sapă sub pământ sau care dărâmă munţii. La sfârşitul secolului, mai degrabă vom obţine materii prime (metale) din deşeuri, prin reciclare, decât prin prelucrarea minereurilor”, apreciază el.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News