Cum se întreține blatul din granit: Sfaturi practice

Granitul a câștigat o popularitate foarte mare în ultimii ani, o dată cu exploatarea amplă a elementelor de design interior bază de piatră naturală. Granitul poate fi folosit în glafuri, trepte sau contratrepte dar și în blaturi, fie ele de baie sau de bucătărie. 

Blaturile din granit sunt în general rezistente, în special datorită rezistenței pietrei naturale, deoarece granitul este o rocă vulcanică cu mare densitate și rezistențe mecanice superioare. În ciuda rezistențelor superioare, blaturile din granit au nevoie și de o întreținere corectă, iar aceasta poate include următoarele etape. 

Degresarea suprafețelor

Suprafața granitului necesită degresare pentru a nu-i fi afectat luciul, iar substanțele necesare pentru a curăța suprafața pot fi găsite în general în magazine specializate, precum Piatraonline.ro, tocmai pentru a avea certitudinea că acestea sunt potrivite tipului de piatră folosit. Specialițștii îți pot spune cu certitudine de ce produse ai nevoie, astfel încât să oferi protecția optimă suprafețelor tale din granit, indiferent dacă acestea sunt poziționate în baie sau bucătărie. 

Degresarea are în vedere eliminarea grăsimilor de pe suprafețe și a murdăriei, după fiecare utilizare a suprafeței și face referire la curățarea zilnică, chiar și după fiecare utilizare a blatului din granit.

Spălarea suprafeței de granit

Spălarea suprafețelor se face cu detergenți speciali, care nu deteriorează suprafața. Este bine să eviți să folosești produse abrazive sau foarte puternice, care pot deteriora suprafața. Granitul nu se zgârie, însă dacă folosești în mod repetat substanțe abrazive acestea pot deteriora suprafața, așa că este de preferat să folosești spumante speciale pentru granit. 

Întreabă specialiștii care sunt produsele de care ai nevoie pentru a spăla foarte bine suprafețele din granit, astfel încât să poți avea certitudinea că îți protejezi blaturile și că aspectul acestora va fi durabil în timp. 

Impermeabilizarea suprafețelor de granit

Dincolo de curățarea zilnică a suprafețelor de granit și de igienizarea acestora, ar trebui să ai în vedere de asemenea și operațiunile necesare pentru a-i prelungi acestuia durata de viață. Impermeabilizarea și sigilarea suprafețelor sunt operațiuni necesare, deoarece acestea vor avea rolul de a păstra intacte suprafețele e granit, indiferent de gradul de uzură la care sunt supuse. 

Impermeabilizarea se face cu substanțe speciale, de tipul membranelor și a peliculelor, care se aplică pe întreaga suprafață, lăsând să penetreze pentru câteva minute, astfel încât să umple porii. Este indicat să apelați la profesioniști pentru a realiza lucrările de impermeabilizare tocmai pentru a fi siguri de reușită, deoarece în final granitul nu trebuie să prezinte imperfecțiuni, ci să fie sigilat în mod corect și sigur. 

Atunci când se realizează impermeabilizările este indicat să ai în vedere și culoarea granitului pe care îl acoperi, evitând să folosești substanțe de impermeabilizare cu nuanțe diferite, care ar putea schimba aspectul blatului tău.

Lustruirea suprafețelor

Atunci când observi că suprafețele încep ușor să își piardă luciul, poți apela la specialiști să te ajute să lustruiești suprafețele din granit. Poți folosi de asemenea și discurile cu pâslă pe care le poți utiliza cu rotație mică, astfel încât să nu zgârii suprafața.  

Blaturile din granit necesită și ele un plus de protecție, așa că aceste operațiuni de curățare ar trebui incluse în operațiunile de mentenanță tocmai pentru a avea grijă de bucătăria ta și de aspectul blatului tău din granit. 

Este important să știi că granitul este un material rezistent, care nu se pătează și nu zgârie ușor, însă că este nevoie să ai grijă de el pentru a-i păstra frumusețea naturală intactă.

Toate aceste etape de curățare sunt necesare pentru a te putea bucura de frumusețea bucătăriei tale dar și de cea a pietrei naturale, a cărei unicitate chiar trebuie să fie protejată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata