Cum alegi cel mai bun material pentru izolații

Pentru a-ți oferi confortul visat, casele au nevoie de izolare temeinică, astfel încât să păstreze o temperatură optimă, indiferent de anotimp. Pentru a face acest lucru, este nevoie să alegi materiale care-ți dau randamentul necesar, în funcție de tipul locuinței, dar și de elementele constructive pe care le ai de izolat. Iata care sunt cele mai cunoscute materiale de izolații dar și care sunt avantajele și dezavantajele lor.

Vata minerală bazaltică

Vata bazaltică este un material natural, preferat tocmai datorită faptului că în compoziția sa nu se află substanțe sau materiale care pot altera, în vreun fel, sănătatea umană sau mediul înconjurător. Acest material are la bază o rocă vulcanică (bazaltul), care trece prin diferite procese de prelucrare până să ajungă în forma sa finită, potrivită pentru izolare. Dacă folosești vata bazaltica pentru izolarea casei tale, ar trebui să știi că aceasta este rigidă dar rezistentă la șocuri mecanice, așa că e recomandată pentru izolarea zidurilor și a pereților, care pot fi ținta unor accidente ușoare. 

Din punct de vedere al izolării termice, vata bazaltică este materialul perfect. Datorită densității, ea va permite peretelui să respire, fără a face schimburi de căldură cu exteriorul. Acest lucru înseamnă că vara va păstra o senzație de răcoare, iar în sezonul rece nu va permite căldurii să iasă. 

Un aspect foarte important ce ține de vata bazaltică este acela că nu este un material inflamabil, nu arde și nici nu va face scântei de la care să pornească incendii. Acest lucru este un avantaj pe care puține materiale de izolare îl oferă, chiar și dacă vorbim despre cele naturale.

Vata minerală de sticlă

Acest material are proprietăți similare cu vata bazaltică, dar este mai elastic, aspect important mai ales în privința transportului și al montajului. Fiind mai elastică, vata minerală de sticlă va fi și ușor de montat, va izola perfect, din punct de vedere termic, iar, ca bonus, vei beneficia și de izolare fonică.

Polistirenul (expandat sau extrudat)

Este un material care nu este natural și este inflamabil, chiar dacă este tratat să întârzie reacția la foc. Totuși, polistirenul, indiferent de tipul său, are avantajul că este relativ ieftin și bun. Faptul că necesită materiale în plus și mână de lucru calificată pentru montarea sa ar putea fi ușoare dezavantaj, însă, există și persoane care îl aleg măcar pentru izolarea exterioară a clădirilor. 

Cum alegi materialul potrivit pentru izolare?

Aceste trei tipuri de materiale sunt cele mai des utilizate pentru izolare și, probabil, și cele mai cunoscute. Alegerea nu ar trebui făcută după preț, așa cum se practică în majoritatea cazurilor, deoarece prețul poate să nu reflecte calitatea unui produs. Spre exemplu, dacă privim cazul vată bazaltică-polistiren, vom vedea că în prețul pe care îl are vata bazaltică sunt nenumărate avantaje, pe care polistirenul nu le poate oferi. 

Alegerea trebuie să se facă în funcție de caracteristicile materialelor și de felul în care se pretează unor anumite tipuri de lucrări. Spre exemplu, de multe ori, pentru izolarea tavanelor este preferată vata bazaltică sau vata de sticlă tocmai pentru că nu ard și pentru că au o greutate redusă. Pe de altă parte, polistirenul este păstrat pentru spații ample, de preferat la exteriorul clădirii.

 

Alegerea trebuie să se facă și în funcție de specificațiile proiectantului, care calculează un coeficient de transfer termic pe care izolația trebuie să îl respecte. Acestea sunt principiile de eficiență energetică ale locuințelor, care trebuie respectate în totalitate, mai ales dacă îți dorești o casă economică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata