Cum alegi tencuiala potrivită pentru fațada casei

Fațada reprezintă cartea de vizită a unei clădiri și primul element vizual care oferă o impresie plăcută tuturor celor care îți vizitează locuința. Aceasta are un rol esențial în aspectul exterior general al casei, de aceea este important să folosești materiale de calitate în realizarea sa. Tencuiala decorativă este unul dintre finisajele tot mai des utilizate pentru a îmbrăca într-un mod deosebit pereții exteriori ai construcțiilor. Aceasta oferă un aspect estetic deosebit și protejează structura împotriva factorilor de mediu. Cu un impact atât de important în designul final al casei, tencuiala trebuie aleasă corect pentru a asigura o rezistență sporită un timp îndelungat. Dacă ți-ai construit de curând o casă ori ai în plan să renovezi fațada locuinței vechi, află mai departe ce trebuie să iei în considerare ca folosești un produs potrivit pentru căminul tău.

Tipuri de tencuială decorativă

Dacă te gândești că este relativ simplu să alegi o tencuială pentru locuința ta, trebuie să știi că există mai multe tipuri de produs, fiecare dintre acestea fiind utilizate în funcție de anumite criterii.

  • Tencuială decorativă minerală – aceasta se prezintă sub forma unui amestec de ciment alb, var hidratat, pigmenți, agregate naturale și rășini sintetice. Este un produs permeabil ce se poate aplica pe suporturi minerale, ipsos, ciment, beton, sisteme termoizolante sau var-ciment.
  • Tencuială decorativă organică – compusă din rășini organice, pigmenți acrilici și ingrediente minerale, tencuiala organică permite pereților să respire. Este rezistentă la apă, are o aderență ridicată și se poate aplica peste termosistem.
  • Tencuială decorativă siliconică – dacă locuiești într-o zonă foarte umedă, cu climă agresivă, este indicat să folosești o tencuială siliconică pentru exteriorul casei. Aceasta este realizată din rășini siliconice, aditivi, stabilizatori, agregate minerale, pigmenți acrilici și apă. Este permeabilă, flexibilă, ceea ce o recomandă pentru construțiile noi la care încă se lucrează, rezistentă la murdărie și oferă o aderență extraordinară pe termosisteme.
  • Tencuială decorativă silicată – ideală pentru termosistemul cu vată bazaltică, acest tip de finisaj pentru exterior are în componență silicat de potasiu, pigmenți anorganici, ingrediente minerale, microfibre, aditivi și apă. Este ignifugă, permeabilă, rezistentă la apă și murdărie. Tencuiala decorativă silicată poate fi utilizată pe suprafețe neelastice deoarece oferă protecție împotriva mucegaiului.
  • Tencuială decorativă acrilică – reprezintă cel mai popular tip de tencuială, prezintă o foarte bună aderență la stratul suport și conține rășini acrilice, aditivi și agregate naturale.
  • Tencuială decorativă mozaicată – rezistentă la acțiuni mecanice și intemperii, acest tip de tencuială este utilizată în special în zone expuse precum socluri sau garduri. În compoziția sa se găsesc lianți acrilici, granule minerale colorate, aditivi și apă.

Textura și granulația stratului de finisajul exterior

Tencuiala decorativă prezintă diferite texturi și granulații care permit obținerea unor efecte deosebite de finisare. Acest aspect este demn de luat în calcul pentru alegerea unui produs potrivit deoarece influențează semnificativ consumul de material, nu doar aspectul estetic final. Trebuie reținut și faptul că un strat prea subțire de tencuială oferă o protecție mai scăzută, însă și unul prea gros face imposibilă structurarea materialului. De aceea, grosimea tencuielii trebuie să fie identică cu granulația aleasă și în funcție de condițiile de mediu. Clasificate în funcție de textură, granulație și tehnică de aplicare, există următoarele tipuri:

  • Tencuială fină – se obține la granulații foarte mici, de 0.5 – 1.5 mm.
  • Tencuială decorativă periată sau driscuită – este cunoscută popular și sub numele de bob de orez, beneficiază de un aspect omogen și oferă o grosime cuprinsă între 1.5 și 2 mm, la granulații medii.
  • Tencuială zgâriată sau striată – se obține la granulațiile mari, de 1.5 – 3 mm, arată precum o coajă de copac și prezintă striații peste care se aplică un grund de aceeași nuanță. Se poate aplica orizontal, vertical sau circular, în funcție de aspectul dorit pentru respectivele striații.

Culoarea aleasă pentru tencuială

Alături de tipul de tencuială și modul de finisare este util să ții cont și de culoare pentru a te asigura că alegi o tencuială potrivită. Găsești vopsea lavabilă de exterior pe macostore.ro cu care poți realizezi o fațadă inedită pentru locuința ta. Însă, ia în considerare că deși opțiunile de culoare țin de preferințele personale, trebuie luate în calcul și arhitectura casei, stilul, tipul de acoperiș sau împrejurimile. Există totuși și câteva reguli universale, iar una dintre ele e aceea că nuanțele deschise dau senzația unei case mai mari și cele închise o micșorează. În același timp, culorile calde își pot pierde din efect ca urmare a depunerilor de praf, iar cele intense se pot decolora și absorb mai multă căldură.

Din punct de vedere estetic, nuanțele pale sunt cele mai rezistente la intemperii, raze UV, pete, murdărie sau decolorare. Bej ori gri sunt culorile favorite, deși producătorii garantează că și tencuielile decorative de alte nuanțe sunt destul de rezistente.

 

Există o linie foarte fină între un finisaj exterior de bun gust și transformarea fațadei într-un element strident și neplăcut colorat. Tencuiala decorativă reprezintă ultimul strat aplicat pe pereții exteriori ai casei și are un rol semnificativ în menținerea rezistenței și calității estetice a construcției. Alege cu atenție produsul care ți se potrivește ținând cont de caracteristicile prezentate și bucură-te de aspectul exterior al locuinței tale mulți ani de acum înainte! 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata