Cum funcționează un cric hidraulic și cine ar trebui să achiziționeze un astfel de dispozitiv?

Cricul hidraulic este unul din acele aparate indispensabile pentru șoferi, mecanici și patroni ai atelierelor de prelucrare și producție auto sau service-uri. El este un dispozitiv creat cu scopul de a ridica greutăți mari până la o înălțime optimă pentru depanare sau revizie. Modul în care acesta acționează este împingerea de jos în sus a obiectului pe care îl ridică și mutarea poziției sale pe verticală pentru un acces facil în vederea efectuării operațiilor mecanice.

Când este necesar un cric hidraulic?

Aveți nevoie neapărată de un cric hidraulic în momentul în care ați rămas în pană din cauza unui cauciuc dezumflat. În astfel de situații, pentru că mașina nu mai poate înainta și nu aveți posibilitatea să ajungeți la cel mai apropiat service auto, este bine să aveți cricul în portbagaj și să schimbați anvelopa afectată cu roata de rezervă.

Schimbul roții nu presupune o operațiune complicată și dacă aveți cunoștințe elementare de mecanică auto și echipamentele necesare la îndemână, un astfel de incident nu ar trebui să vă facă niciun fel de probleme. Tot ce aveți de făcut este să ridicați autovehiculul cu ajutorul cricului hidraulic și să înlocuiți anvelopa defectă cu cea nouă pe care o purtați mereu în mașina dumneavoastră.

Cum funcționează un cric hidraulic?

Sistemele hidraulice se folosesc pentru ridicarea greutăților mari, ca de exemplu vehicule auto, încă de la începutul secolului douăzeci. Ele sunt formate din diverse componente, dar ca principiu de bază se acționează prin transmiterea unei forțe dintr-un punct în altul prin intermediul unui lichid incompresibil.

În cazul cricurilor hidraulice, cel mai folosit lichid incompresibil este uleiul, iar componentele care fac posibilă ridicarea autovehiculelor sunt: un levier, un piston plonjon, valve, un rezervor pentru ulei și un cilindru. Astfel, prin intermediul acestui sistem, exercitând o forță relativ mică asupra cricului se pot muta pe verticală greutăți mari.

Pentru o utilizare optimă, cricurile se poziționează sub autovehicul și printr-o mișcare amplă a levierului transmit prin lichid o forță care acționează asupra mașinii ridicând-o. În momentul în care levierul se ridică, o mică cantitate de ulei trece din rezervor în camera pistonului și astfel, prin ridicări și coborâri repetate pistonul este împins.

Pe ce criterii trebuie ales un cric hidraulic?

Indiferent dacă achiziționați un cric hidraulic pentru uz personal sau pentru propria afacere, principalul criteriu pe care trebuie să-l aveți în vedere este calitatea și nu prețul. Pentru un astfel de dispozitiv costurile variază de la doar câteva sute de lei până la aproape 2000, dar principiul de funcționare este în general același, indiferent de dispozitiv.

Un cric hidraulic simplu, fără funcții sau dotări speciale, este cum nu se poate mai potrivit pentru uz personal, dar și în service-urile auto. Cât timp produsul este fabricat de un brand de încredere și nu a mai fost folosit niciodată, ar trebui să puteți să-l utilizați fără niciun fel de probleme.

EURO QUIP de exemplu, este un distribuitor de echipamente auto recunoscut pe piața românească pentru calitatea produselor comercializate. El funcționează încă din anul 1998 și în scurt timp de la înființarea firmei a ajuns în topul companiilor de profil din România. Pe site-ul oficial al acestui distribuitor puteți găsi cricuri hidraulice produse de SPIN, Sealey, USAG sau Big Red Torin, dar și multe alte echipamente auto ce vă pot fi de folos acasă sau pentru dezvoltarea afacerii dumneavoastră.

Chiar dacă nu administrați o afacere în domeniul auto, în calitate de șofer responsabil care dorește să fie în permanență pregătit pentru orice situație, ar trebui să vă cumpărați un cric hidraulic pe care să-l aveți mereu la îndemână în caz de nevoie. Indiferent de valoarea investiției, gândiți-vă la metoda de amortizare a acesteia calculând drumurile făcute periodic pentru schimbarea anvelopelor.

Față de banii cheltuiți la service, un cric hidraulic este infinit mai convenabil ca preț și totodată vă ajută să economisiți și timp prin schimbarea cauciucurilor exact atunci când este necesar și nu doar când reușiți să ajungeți la atelierele auto.

În plus, veți economisi considerabil și la schimbările de sezon fiind capabil să înlocuiți de unul singur anvelopele de iarnă cu cele de vară și invers atunci când vremea și situația drumurilor pe care le frecventați o cere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata