Cum îți pregătești copilul pentru succes și o viață fericită

4

Care sunt ingredientele pe care să le folosești pentru a obține rețeta de succes și fericire în viață a copilului tău? Ce abilități de parenting trebuie să ai pentru ca puiul tău să ajungă un adult, realizat financiar și profesional, dar și un om fericit, în plan personal? Greu de spus, dacă nu cumva imposibil. Totuși, pornind de la analiza reușitelor în viață a unora dintre copii, psihologii au studiat intens comportamentele specifice ale părinților acestora. Cele mai multe dintre rezultate par să conducă spre o părere unanimă, și anume că stilul de parenting și deciziile pe care le iau părinții în primii cinci ani de viață ai copilului sunt decisivi pentru comportamentul celui mic la maturitate. 

 

O graviduță calmă, un copil fericit

Acest proces de dezvoltare începe, de fapt, mult mai devreme, încă din primele luni de sarcină. Bebelușii sunt sensibili la stimulii externi începând din faza embrionară, iar mediul în care se dezvoltă le influențează direct sistemul nervos, concluzionează biologul molecular dr. John Medina, autorul cărții de succes Brain Rules for Baby. Stresul matern sau interacțiunile negative dintre părinți, în oricare perioadă a sarcinii, pot afecta serios comportamentul celor mici. Rezultatele unor studii din Canada, făcute pe copii cu vârsta până la cinci ani, au arătat că aceștia sunt mai iritabili, pot avea probleme de concentrare sau chiar creierul lor poate avea dimensiuni mai reduse în asemenea cazuri dacă între părinți nu e totul roz în perioada în care mama este însărcinată.

Pe de altă parte, fericirea e un concept complex și ar trebui să fie independentă de acțiunile sau răspunsul celor din jur, pentru că nu trebuie să așteptăm validare din exterior pentru a ne simți fericiți. Cei mici, la rândul lor, vor învăța să fie mai independenți și să se descurce pe cont propriu dacă văd acest lucru și la părinți. De aceea, învață-l pe cel mic să fie independent, ca să știe să facă față provocărilor pe care le va întâlni mai târziu în viață. Confruntă-l atât cu experiențe pozitive, cât și negative, pentru a ști cum să le abordeze, atunci când va fi mare.

Citește-i, zâmbește-i, joacă-te

Orice părinte își dorește fericire și împlinire pentru puiul său, dar, nu e întotdeauna așa simplu. Iată, totuși, cum să-l ajuți, încă din pruncie.

 • Comunică mult cu prichindelul, chiar de la o vârstă fragedă. Folosește o voce caldă și blândă, atunci când i te adresezi, pentru că el nu înțelege că tu ai avut o zi proastă la serviciu.
 • Chiar și numărul de cuvinte pe care i le adresezi zilnic influențează capacitatea lui de înțelegere, receptare și comunicare ulterioară. Există multe studii care fac legătura între numărul de cuvinte pe care le adresăm celui mic și capacitatea sa de reușită școlară și chiar academică.
 • Citește-i des povești, pentru că și ele contribuie la dezvoltarea vocabularului și a bagajului său intelectual. Nu te gândi că nu va înțelege tot. Capacitatea de absorbție a informației la vârste mici e uimitoare.
 • Zâmbește-i, cântă-i, fii alături de el. În acest fel, îi vei întări echilibrul emoțional și psihic pentru viitor.
 • Joacă-te des cu el, pentru că e important să faceți acest lucru împreună. Chiar dacă, de la un moment dat, va dori să se joace mai mult singur, timpul investit în acest tip de interacțiune e neprețuit, și, mai ales, greu de recuperat. Schimbă 20 de minute pe care le petreci pe rețelele sociale cu acest tip de activitate.
 • Fii, la început, partenerul său de învățare. În acest fel, copiii răspund pozitiv la învățarea timpurie și știu să scrie sau să citească încă înainte de a ajunge pe băncile școlii. În plus, va avea deja format un tipar de învățare, tipar care îl va ajuta să se descurce singur pe viitor, arată prof. Ronald Ferguson de la Universitatea Harvard. 
 • Încurajează-l să exploreze lumea și, astfel, îl vei ajuta să-și satisfacă de timpuriu curiozitatea. Participați împreună la activități în aer liber, la vizite prin muzee sau orice îi poate încuraja și dezvolta creativitatea.
 • Învață-l cum să socializeze eficient. Sociologii și antropologii au căzut de acord că oamenii au nevoie de socializare încă din pruncie. De altfel, cercetătorul Jonathan Haidt, care a studiat legătura dintre socializare și fericire, afirmă că oamenii, precum albinele, nu se descurcă prea bine când sunt ”eliberați din stup”.
 • Obișnuiește-l cu ordinea și cu o rutină zilnică încă de când e mic. Acest lucru favorizează disciplina în gândire, calea care conduce ulterior spre succes. 
 • Apreciază-i și încurajează-i eforturile. Criticile pe care le primește cineva în copilărie pot avea repercusiuni greu de imaginat pentru viața de adult. Oferă-i un feedback constructiv, din care cel mic să învețe cum să facă lucrurile mai bine pe viitor. 
 • Învață-l să fie independent, dar ai grijă să-i supraveghezi acțiunile cu o anumită detașare.
 • Arată-i prin exemplul propriu cum să se bucure de timpul său. Un adult care știe să-și prețuiască timpul îl va încuraja și pe cel mic să facă acest lucru. Achiziționează un birou pentru copii unde cel mic să petreacă un timp singur pentru a desena sau scrie, timp în care te vei putea concentra pe nevoile tale personale.
 • Fii un exemplu pozitiv pentru copilul tău prin ceea ce faci și felul în care te comporți.
 • Explică-i regulile, nu te aștepta doar să le asculte orbește, și spune-i ce așteptări ai de la el. În acest fel, va ști care sunt căile cele mai bune de urmat , dar și cum să facă acest lucru.
 • Fă-l să îți înțeleagă emoțiile și cum le poate depăși. Cercetările arată că verbalizarea emoțiilor îi ajută pe cei mici să se liniștească, având efect pozitiv asupra stării lor psihice. Intră în lumea lui și empatizează cu tot ce simte. Asigură-te că îți dedici cât mai mult și eficient timp pentru „meseria” de părinte!
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata