Cum previi și cum tratezi gripa

Gripa este o boală virală respiratorie contagioasă care debutează brusc și violent cu simptome precum febră, tuse neproductivă, dispnee (respirație dificilă) și stare generală de rău. În mod normal, unele dintre aceste simptome se ameliorează în cel mult o săptămână de la debut, deși tusea se poate menține, alături de o stare generală proastă, până la două săptămâni. Anumite categorii de persoane prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații ale gripei, boala putând duce chiar la deces.

Astfel, femeile însărcinate, copiii, bătrânii, persoanele cu imunitate compromisă din cauza bolilor sau medicamentelor și cele cu boli cronice (astm, fibroză chistică, diabet zaharat etc.) prezintă o vulnerabilitate ridicată la virusurile gripale. La aceste persoane, gripa poate genera complicații precum pneumonie, bronșită, otită medie, infecții sinusale, sau poate agrava simptomele bolilor de care deja suferă.

Gripa se aseamănă întrucâtva cu răceala ca simptomatologie, dar virusurile care cauzează cele două boli sunt diferite. În principiu, o persoană bolnavă de gripă va avea simptome precum: febră ridicată, slăbiciune, dureri musculare și frisoane, eventual tuse, iar o persoană răcită va avea simptome precum: febră ușoară, rinoree, tuse, nas înfundat sau durere de gât.

Cum previi gripa

  • Spală-te pe mâini cu apă și săpun, mai ales înainte de a-ți atinge gura, ochii sau nasul. Nu te spăla superficial, ci temeinic, cel puțin 20 de secunde.
  • Folosește măști chiurgicale când ieși în locuri aglomerate, mai ales dacă a fost declarată epidemie de gripă. Virusul gripei se transmite prin aer, prin respirație, iar masca te poate proteja împotriva contactului accidental cu particulele contaminate. Masca trebuie schimbată după fiecare utilizare, iar manevrarea acesteia trebuie urmată de spălarea mâinilor cu apă și săpun.
  • Redu pe cât posibil ieșirile în locuri aglomerate și evită contactul cu persoanele bolnave.
  • Limitează vizitele în spitale și evită deplasarea la unitățile de primiri urgențe. Dacă constați apariția simptomelor de gripă, consultă medicul de familie, iar acesta îți va recomanda ori un tratament și izolarea la domiciliu, ori spitalizarea.
  • Vaccinarea este recomandată de medici, mai ales dacă faci parte din categoriile de persoane cu risc crescut de complicații.
  • Pentru a preveni răspândirea virusului gripal, nu uita să-ți acoperi gura și nasul atunci când tușești sau strănuți și să stai acasă în perioada când ai febră și încă cel puțin o zi după dispariția acesteia.

Cum tratezi gripa

Gripa nu se tratează cu antibiotice, pentru că este provocată de o infecție virală, nu bacteriană. În cazurile severe, care prezintă pericolul unor complicații, medicul poate recomanda medicamentele antivirale, eliberate numai pe bază de rețetă. Tratamentul antiviral poate scurta boala cu 1-2 zile și pot preveni apariția complicațiilor, însă eficiența acestuia este mai ridicat atunci când este administrat la debutul bolii. Majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de gripă nu necesită, totuși, tratament antiviral, ci unul care să amelioreze simptomele.

Acesta poate consta în medicamente antitermice, spray-uri nazale, pentru decongestia căilor respiratorii și produse antitusive. Ai grijă, totuși, la recomandările medicamentelor antitermice care conțin paracetamol (vezi aici prospect Parasinus). Acestea vor trebui administrate cu o jumătate de oră înainte de masă, cu o cantitate suficientă de lichid.

De asemenea, atât pentru prevenirea, cât și pentru tratarea gripei, va trebui să incluzi în alimentația zilnică fructe și legume. Usturoiul și ghimbirul sunt remedii naturale recomandate pentru ameliorarea simptomelor gripei, însă trebuie consumate cu atenție dacă suferi de diabet, hipotensiune arterială, afecțiuni digestive sau cardiace. Nu uita să te hidratezi suficient și să te odihnești. Dacă simptomele se agravează și simți durere sau presiune în piept ori în abdomen, amețeală și greutate în respirație, trebuie să mergi urgent la medic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata