Cum recunoaștem și tratăm dependența de alcool

Dependența de alcool sau alcoolismul este un diagnostic medical pe care îl primesc persoanele care nu pot controla consumul de alcool. În general, aceste persoane nu se pot abține de la un consum zilnic de alcool, iar în lipsa unui pahar au parte de emoții și sentimente de anxietate incontrolabile. 

Chiar dacă multă lume este de părere că dependența de alcool se poate rezolva doar prin puterea voinței, medicii sunt de părere că alcoolismul este o afecțiune medicală, o dereglare neuropsihologică, care trebuie privită ca o boală și tratată adecvat. Iată cum poți să recunoști și să tratezi dependența de alcool.

Cum identifici dependența de alcool

Persoanele care suferă de alcoolism nu se vor putea abține de la băut. Acest lucru depășește voința lor conștientă, de aceea nu este recomandat să fie pusă o presiune suplimentară asupra lor de către cei din jur. Printre semnele cele mai clare că cineva din anturajul tău se confruntă cu alcoolismul se numără:

 • Persoanei îi este imposibil să controleze cantitatea de alcool consumată
 • Dorința de a consuma alcool apare la orice oră și nu poate fi controlată
 • Persoana a dezvoltat o ”toleranță” la alcool, astfel că poate consuma foarte mult fără să simtă vreo satisfacție
 • Are nevoie să consume alcool pentru a se simți bine, relaxat, sociabil
 • Ascunde sticle cu alcool prin casă, mașină și consumă chiar și în timpul serviciului
 • Obișnuiește să bea chiar și când nu are companie
 • Are un comportament iritat sau chiar agresiv când nu consumă alcool
 • Continuă să bea chiar și atunci când acest comportament are consecințe nefaste în viața profesională sau cea personală (concediere, divorț, boli)
 • Are momente sau chiar perioade pe care nu și le amintește, din cauza consumului de alcool.

Cum se tratează dependența de alcool?

Dependența de alcool trebuie privită ca o afecțiune medicală și tratată printr-un cumul de abordări. Pentru fiecare pacient în parte, pot funcționa mai bine anumite variante. 

Terapia individuală sau de grup poate contracara dependența psihologică de alcool, în timp ce tratamentul medicamentos o poate trata pe cea fizică. Există pastile antialcool care detoxifică ficatul și în același timp instalează o aversiune față consumul de alcool. 

 • Dezalcoolizarea – este primul pas pentru persoanele care suferă de o dependență severă de alcool. Includerea într-un program de dezalcoolizare implică renunțarea la consum și monitorizarea organismului pe o perioadă care se poate întinde de la câteva zile la una, două săptămâni, timp în care organismul trece printr-un sevraj de alcool. Printre simptomele sevrajului se numără frisoane, tremurat incontrolabil, halucinații sau chiar crize.
 • Terapia – fie că este terapie individuală sau terapie într-un grup de suport cum sunt cele de tipul Alcoolicii Anonimi, terapia ajută persoana dependentă de alcool să conștientizeze faptul că are o afecțiune, dar și să învețe să gestioneze din punct de vedere psihologic abstinența. Terapia ajută la schimbarea obiceiurilor care declanșează consumul și la gestionarea stresului provocat de lipsa alcoolului. Adesea, pentru că dependența de alcool afectează și persoanele apropiate, terapia poate fi de cuplu sau chiar cu mai mulți membri ai familiei.
 • Pastile antialcool – tratamentul medicamentos, fie alopat, fie fitoterapic acționează pe două căi. În primul rând susține funcția hepatică în procesul de detoxifiere a organismului și, pe de altă parte, medicamentele instalează o serie de reacții adverse la alcool, făcând astfel consumul foarte dificil. Remediile naturiste antialcool sunt în general combinații de plante care detoxifică organismul și instalează aversiunea față de alcool. Cele mai eficiente sunt cele pe bază de extract de cimbrișor sau de pedicuță. Indiferent de tratamentul ales, persoana cu dependență de alcool trebuie să consulte un medic, ca să se asigure că urmează cura potrivită.

 

În concluzie, dependența de alcool este o afecțiune și trebuie tratată ca atare. Recuperarea este în general anevoioasă, cu posibile episoade de recidivă și este nevoie de răbdare și sprijin de la cei din jur pentru a reuși.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata