Alcoolul, o problemă pentru veteranii de război

9

Unul din şapte militari din cadrul personalului desfăşurat de Marea Britanie în Irak şi Afganistan consumă alcool în cantităţi dăunătoare, după revenirea în ţară, informează ziarul britanic The Independent.

Soldaţi, marinari şi piloţi care se întorc din zonele de război din Afganistan şi Irak sunt atraşi de „pahať’ în mod periculos, dar nu au suferit probleme mintale, aşa cum s-a prezis, potrivit constatărilor unui studiu dat publicităţii joi.
Armata britanică pare să fi evitat tributul greu pe care conflictele i-au obligat să-l plătească pe omologii lor americani, unde ratele de stres post-traumatic la reîntoarcerea în ţară a soldaţilor au crescut.

Consumul de alcool la militarii britanici este cu 22% mai mare decât printre cei care au rămas acasă. Alcoolul este interzis în zonele de război, dar este consumat din belşug în bazele de dincolo de mări.
Cu toate acestea, ratele stresului post-traumatic au fost scăzute în rândul militarilor britanici, afectând doar 4 la sută dintre ei. Temerile că durata războiului din Irak – din 2003-2009, mai mare decât al doilea război mondial – şi intensitatea luptelor din Afganistan ar avea efecte devastatoare asupra mentalului trupelor, nu s-au adeverit, aşa cum s-a prezis.

Abuzul de alcool, care este în cea mai mare parte ignorat de militari, este acum o problemă mai mare decât stresul post-traumatic în sine, au afirmat cercetătorii de la King’s College din Londra.
Studiul privind sănătatea mintală a aproximativ 10.000 de soldaţi a fost comandat în contextul în care armata s-a aflat sub presiunea angajamentelor sale duble din Irak şi Afganistan, în condiţiile unor rate ale victimelor în creştere şi ale unei cerinţe de desfăşurări repetate.

Au existat avertismente potrivit cărora intensitatea luptelor ar duce la o epidemie de probleme mintale mai târziu, aşa cum s-a constatat în SUA. Faptul că acest lucru nu s-a întâmplat se poate datora la fel de mult norocului cât şi măsurilor chibzuite, au spus cercetătorii. Forţele americane desfăşoară militari pe perioade mai lungi – 12-15 luni, comparativ cu 6 luni pentru Marea Britanie – şi tendinţa este ca soldaţii să fie mai tineri şi mai puţin experimentaţi.

Includ, de asemenea, de trei ori mai mulţi rezervişti part-time, care pot fi mai puţin robuşti din punct de vedere psihologic decât soldaţii profesionişti. Îngrijirea sănătăţii gratuită în SUA este disponibilă numai pentru personalul militar mai mult de doi ani după întoarcerea lor (în prezent perioada a fost extinsă la cinci ani) pentru stări legate de luptă – oferind un stimulent corelării problemelor mintale de serviciul militar timpuriu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata