Cum să alegi un ceai de calitate

Ceaiul, o băutură apreciată în prezent de foarte multe persoane, are o istorie lungă și interesantă. Acesta a fost consumat, inițial, strict pentru calitățile sale deosebite pentru sănătatea organismului. În timp, acesta a devenit o băutură asociată cu momentele de relaxare și răsfăț.

 

Pe piața din toată lumea există mii de sortimente de ceai, de la cele clasice, precum ceaiul verde, negru, alb sau roșu, până la cele cu arome deosebite și combinațiile inedite de ingrediente gustoase.

 

Deși prețul ceaiului ar putea fi considerat indicatorul principal al calității, există numeroase alte criterii după care poți diferenția un ceai pur, de calitate superioară, de unul nu tocmai sănătos.

 

  1. Culoare naturală și prospețime

Poți recunoaște un ceai bun încă de la prima vedere și degustare. Un ceai de calitate va avea, în primul rând, o culoare naturală. Aceasta poate diferi în funcție de soi și poate varia de la nuanța de gălbui deschis la maro închis. Dacă ceaiul pe care l-ai cumpărat are o nuanță neobișnuit de intensă, este posibil ca acesta să fie tratat cu coloranți artificiali.

 

De asemenea, aroma ceaiului trebuie să fie una discretă, plăcută, cu note aromatice subtile. De exemplu, ceaiul din fructe de pădure va avea un gust acrișor, ușor dulceag și nu o aromă extrem de puternică sau dulce, precum sucurile sau băuturile pasteurizate pe bază de ceai din comerț.

 

2. Ceai 100% natural

Un ceai de calitate superioară va fi întotdeauna 100% natural. Mai exact, acesta va conține strict frunze de ceai și, eventual, bucăți de fructe deshidratate sau condimente precum boabele de cacao sau semințele din păstaie de vanilie.

 

Verifică atent eticheta și, dacă vei observa arome artificiale sau potențiatori de gust în lista cu ingrediente, vei ști, cu siguranță, că băutura nu este una de cea mai bună calitate.

 

3. Abrevieri trecute pe ambalaj

În comerț există câteva abrevieri specifice, folosite pentru a clasifica ceaiurile în funcție de calitate. De exemplu, indicatorul OP înseamnă că produsul este de cea mai înaltă calitate, urmat de FP – calitate medie și, în final, PS, BPS sau PD – cea mai slabă treaptă calitativă.

 

Totodată, fii atent și la indicatorii care arată gradul de măcinare. Cu cât frunzele de ceai sunt mai mari, cu atât produsul va avea o calitate superioară și un gust mai plăcut. Ceaiurile cu frunze mici – rămășițe sau praf – sunt marcate pe ambalaj cu litera F, respectiv D.

 

4. Țara din care provine ceaiul

Țara de proveniență a ceaiului spune, la rândul său, multe lucruri despre calitatea acestuia. În general, cele mai bune ceaiuri provin din China, Japonia sau Ceilon.

 

Pe eticheta celui din urmă, vei găsi mereu inscripția „Packed in Sri Lanka” (împachetat în Sri Lanka), iar inscripția „Garden Fresh” îți va indica faptul că produsul a fost ambalat în același loc din care a fost cules, ceea ce contribuie la păstrarea prospețimii pe termen lung.

 

5. Raport bun preț-calitate

Un ceai foarte scump nu înseamnă neapărat un ceai de cea mai bună calitate. Există multe branduri care comercializează ceaiuri de calitate medie, prezentat drept ceai Premium, în ambalaje sugestive, chiar dacă acesta poate conține arome artificiale.

Dacă vrei un ceai de top, evită-l pe cel împachetat în pliculețe individuale și alege-l pe cel păstrat în hârtie de staniol și cutii prin care poți vedea conținutul. În ceea ce privește costurile, este indicat să verifici prețul per 100 grame sau per kilogram, comparând tarifele găsite și studiind piața înainte să faci o alegere.

 

Pentru a găsi ceaiuri de calitate și 100% naturale, ține cont de caracteristicile prezentate anterior și selectează produsul în funcție de criteriile obiective. În cele din urmă, pentru a ajunge să apreciezi cu adevărat și să distingi cu ușurință un ceai de calitate, este necesar să faci mai multe încercări și să înveți din propria experiență.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata