Cum să economisești bani: 7 modalități eficiente

Majoritatea persoanelor nu pun bani deoparte, deoarece au impresia că acest proces este dificil și nu câștigă încă suficient. Totuși, economisirea este un obicei pe care-l poți implementa în viața ta indiferent de venituri. Iată șapte modalități prin care să o faci!

1. Analizează-ți cheltuielile

Înainte de a începe să economisești, descarcă o aplicație pe telefon în care să-ți notezi zilnic toate achizițiile. În felul acesta, vei putea ține evidența cheltuielilor. Iar după o lună, vei ști unde se duc majoritatea banilor și îți vei da seama cum să economisești mai mult.

2. Deschide un cont de economii

Deși te-ai putea gândi să păstrezi banii în contul normal, această strategie nu este eficientă. Iar motivul este reprezentat de faptul că vei avea tendința să intri în toată suma. Deschide un cont de economii și transferă în acesta 10% din salariu. Băncile îți vor permite să automatizezi acest proces și să-l repeți lunar, în aceeași zi.

3. Folosește liste

De câte ori ți-ai luat haine sau alte produse pe care nu le-ai folosit niciodată, doar pentru că erau la reduceri? Când te afli într-un magazin, va exista dorința de a cumpăra mai mult decât este necesar. Cu ajutorul listelor, poți avea control într-o astfel de situație. Stabilește lucrurile de care ai nevoie și ignoră orice altceva. 

4. Plătește în numerar

Dacă folosești mereu carduri, vei uita sumele cheltuite. Astfel, te poți trezi rapid că fondurile s-au terminat. Plătește totul cu numerar și o să vezi cu câți bani rămâi de fiecare dată. În plus, vei putea evita dobânzile cardului de credit, care pot spori considerabil cheltuielile anuale.

5. Redu din facturi

Poți reduce o parte din facturile lunare sau poți renunța definitiv la ele. De exemplu, dacă ai un abonament la telefon de 100 de lei, s-ar putea să nu folosești toate opțiunile de care dispui. Poți să-l înlocuiești cu unul la jumătate de preț, care va fi mai accesibil. Același lucru e valabil și în cazul în care plătești canale TV pe care nu le vizionezi niciodată sau servicii online pe care nu le utilizezi aproape deloc.

6. Evită împrumuturile de consum

Dacă ai rate sau datorii la familie și prieteni, îți va fi greu să faci economii. Încearcă să nu te mai împrumuți pentru a-ți cumpăra lucruri, deoarece majoritatea își vor pierde valoarea repede și bugetul tău lunar va scădea simțitor. Dacă ai nevoie de o sumă mică pentru a rezolva ceva urgent, poți face rost de bani rapid printr-un credit nebancar. Însă cu excepția acestei situații, cel mai recomandat ar fi să cheltuiești banii doar în măsura în care îți permiți.

7. Stabilește-ți un scop

Când vine vorba de economii, mulți oameni se gândesc la faptul că prin acestea se abțin să-și cumpere ceea ce își doresc. Dar în realitate, banii strânși te pot ajuta să-ți îndeplinești o parte din visuri!. 

De exemplu, să presupunem că îți dorești să vizitezi o anumită țară sau să-ți cumperi un telefon nou. Peste un an sau doi vei putea face aceste lucruri. De asemenea, ai posibilitatea de a investi și în tine. Îți va fi mai ușor să ai acces la educație și să cumperi cărți sau cursuri. Iar acestea te vor face un angajat mai bun și vei putea să-ți mărești venitul.

Economiile aduc siguranţă financiară

Dacă peste câțiva ani vei rămâne fără loc de muncă, economiile te vor ajuta să supraviețuiești o perioadă. În acest timp, nu vei mai fi stresat de faptul că n-ai o sursă de venit și nu va fi nevoie să ceri ajutorul nimănui sau să-ți iei un job urgent. În schimb, vei putea să-ți cauți unul care să fie exact așa cum îți dorești. Urmează sfaturile de mai sus și începe să economisești chiar de astăzi! 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata