„Am învăţat să vopsesc roşii în Ungaria”

„Am învăţat să vopsesc roşii în Ungaria”
Asociaţia producătorilor ecologici EcoRuralis are vreo 90 de firme membre, iar numărul ţăranilor care ar vrea să devină „eco” este de aproape 200. Birocraţia îi face să se lase păgubaşi. Mai mult decât atât, legea ţine tot cu peştii cei mari. Dacă un ţăran trece cu bine peste perioada de tranziţie şi obţine certificatul de producător ecologic, are câteva mari probleme. Vecinii săi fie folosesc organisme modificate genetic, fie apelează la ierbicide, pesticide sau îngrăşăminte chimice. Dacă bate vântul, cultura ecologică este contaminată, iar producătorul îşi pierde licenţa. Astfel, eforturile sale se duc pe apa sâmbetei, în vreme ce marele fermier marchează profitul, iar consumatorii mănâncă alimente care nu le fac bine la sănătate.
„Am plecat din ţară în 1990 şi m-am întors în 2001. Am lucrat la o fermă din Ungaria, unde am învăţat să vopsesc roşii. De fapt, se aplică o soluţie chimică pe tulpina plantei şi în trei zile roadele se înroşesc. Nu ai voie să consumi roşiile timp de 14 zile de la vopsire, dar ei le vindeau după trei zile. La fel făceau şi cu căpşunii. Vă daţi seama, că toate aceste chimicale nu au cum să îţi facă bine. Atunci am decis să fac altceva”, povesteşte Luiza Boldizsar motivele care au făcut-o să se întoarcă în ţară şi să se apuce de agricultura ecologică, „un joc care nu este deloc ieftin”.
A pornit la drum cu o fermă mică, de numai 25 de hectare, din care două hectare sunt acoperite cu păşune. Ca să poată obţine certificatul de producător ecologic, Luiza Boldizsar a avut nevoie de doi ani. Acum, în fiecare an, plăteşte circa 2.000 de lei pe taxe şi autorizaţii.
„Nu poţi să obţii hrană sănătoasă de la cei care lucrează sute de hectare. Uitaţi-vă la morcovii din piaţă: arată de parcă sunt făcuţi după un şablon! Ca să te duci la piaţă cu câteva kilograme de morcovi, că nu ai de unde să vinzi mai multe, nu îţi permiţi să obţii toate actele de care ai nevoie, nici ca timp, nici ca bani”, explică Luiza Boldizsar, preşedinta EcoRuralis, motivul pentru care marfa ţăranilor români nu ajunge în pieţe, ci este vândută pe la colţuri sau direct speculanţilor.

Dacă un ţăran trece cu bine peste perioada de tranziţie şi obţine certificatul de producător ecologic, are câteva mari probleme. Vecinii săi fie folosesc organisme modificate genetic, fie apelează la ierbicide, pesticide sau îngrăşăminte chimice. Dacă bate vântul, cultura ecologică este contaminată, iar producătorul îşi pierde licenţa. Astfel, eforturile sale se duc pe apa sâmbetei, în vreme ce marele fermier marchează profitul, iar consumatorii mănâncă alimente care nu le fac bine la sănătate.

.

„Am plecat din ţară în 1990 şi m-am întors în 2001. Am lucrat la o fermă din Ungaria, unde am învăţat să vopsesc roşii. De fapt, se aplică o soluţie chimică pe tulpina plantei şi în trei zile roadele se înroşesc. Nu ai voie să consumi roşiile timp de 14 zile de la vopsire, dar ei le vindeau după trei zile. La fel făceau şi cu căpşunii. Vă daţi seama, că toate aceste chimicale nu au cum să îţi facă bine. Atunci am decis să fac altceva”, povesteşte Luiza Boldizsar, preşedinta EcoRuralis, motivele care au făcut-o să se întoarcă în ţară şi să se apuce de agricultura ecologică, „un joc care nu este deloc ieftin”.

A pornit la drum cu o fermă mică, de numai 25 de hectare, din care două hectare sunt acoperite cu păşune. Ca să poată obţine certificatul de producător ecologic, Luiza Boldizsar a avut nevoie de doi ani. Acum, în fiecare an, plăteşte circa 2.000 de lei pe taxe şi autorizaţii.

Nu poţi să obţii hrană sănătoasă de la cei care lucrează sute de hectare. Uitaţi-vă la morcovii din piaţă: arată de parcă sunt făcuţi după un şablon! Ca să te duci la piaţă cu câteva kilograme de morcovi, că nu ai de unde să vinzi mai multe, nu îţi permiţi să obţii toate actele de care ai nevoie, nici ca timp, nici ca bani”, explică Luiza Boldizsar motivul pentru care marfa ţăranilor români nu ajunge în pieţe, ci este vândută pe la colţuri sau direct speculanţilor.

Evenimentul Zilei

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata