Cum să eficientizezi consumul de căldură pe timpul iernii

10

Dacă simți un fior rece de fiecare dată când primești factura pentru utilități, înseamnă că, cel mai probabil, plătești mai mult decât ar trebui și că nu reușești să eficientizezi în mod corect consumul de căldură. Din fericire, există numeroase soluții care te pot ajuta să menții o temperatură optimă în casă, fără să îți dai bugetul peste cap.

Nu e neapărat nevoie să apelezi la proiecte costisitoare și dificile, precum izolația casei, ci te poți bucura de confortul termic dorit cu ajutorul unor soluții rapide și simple. Iată care sunt acestea:

Instalează un termostat

Pentru a evita ca centrala termică să funcționeze non-stop și să consume mai mult decât e necesar, soluția optimă este folosirea unui termostat. Astfel, poți seta temperatura dorită la orice oră din zi și din noapte, iar centrala se va opri atunci când în casă este suficient de cald.

De asemenea, setează o temperatură mai mică atunci când dormi sau când ești plecat de acasă. De regulă, temperatura optimă ar trebui să fie în jur de 22 de grade Celsius ziua și puțin mai scăzută pe timpul nopții. În acest fel nu va trebui să te îmbraci foarte gros și nici nu va fi atât de cald încât să stai în tricou și pantaloni scurți.

Asigură-te că sistemul de încălzire funcționează corect

Sistemul de încălzire se poate defecta și poate înceta să mai funcționeze corect din mai multe motive. Așa că cea mai bună modalitate de a te asigura că nu vei întâmpina probleme este să știi cum și când trebuie să faci revizia centralei termice. Verificarea și revizia acesteia sunt esențiale pentru ca centrala să funcționeze la parametrii normali și pentru a evita consumul excesiv de căldură.

În același timp, o altă lucrare importantă este aerisirea caloriferelor, pe care trebuie să o efectuezi înaintea sezonului rece sau după o reparație a centralei termice. Aerisirea poate fi făcută și în momentul în care se aud zgomote din calorifer sau dacă acestea se încălzesc doar parțial.

Ține la îndemână o alternativă de încălzire

În cazul în care nu vrei să pornești centrala termică pentru a încălzi întreaga locuință și vrei să ai căldură doar în dormitor sau living, poți opta pentru varianta unui convector electric. Acesta poate încălzi fără probleme orice cameră și asigură încălzirea uniformă a aerului din încăpere.

Unele modele au și funcție care oferă protecție împotriva înghețului și care detectează atunci când fereastra este deschisă. Prin urmare, nu trebuie să îți faci griji că vei consuma mult curent electric.

Izolează ușile și ferestrele

Pierderile de căldură pot să apară de cele mai multe ori în zona ușilor și a ferestrelor. Mai întâi, verifică dacă simți curent sau aer rece. Acestea sunt primele semne care reprezintă un semnal de alarmă.

Apoi, pentru a diminua sau stopa aceste pierderi de căldură poți folosi benzi autoadezive din burete, pe care să le lipești pe tocul ușilor și al ferestrelor. Alte soluții sunt pernuțele care blochează curentul sau foliile de geam pentru izolare termică, care se aplică direct pe sticla ferestrei.

Folosește draperiile

La fel ca în situația de mai sus, și draperiile te pot ajuta să elimini pierderile de căldură, deoarece pot împiedica migrarea aerului rece la interior. Totuși, în zilele însorite, lasă soarele să pătrundă în casă, deoarece va contribui la creșterea temperaturii. Lasă draperiile deschise pe timpul zilei și trage-le odată ce se înserează.

Așadar, poți păstra confortul termic în locuință fără să consumi multă căldură sau să stai în frig. Dacă nu vrei să îți dai bugetul peste cap, ține cont de sfaturile de mai sus pentru a eficientiza consumul de căldură în sezonul rece.

Sursă foto: Shutterstock

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata