Cum să Organizezi un Botez de Succes

Primul pas pe umătoarea treaptă a vieții tale a fost făcut: aducerea pe lume a unui suflet care va umple casa de bucurie. La scurt timp după va urma o zi importantă atât pentru copil, cât și pentru voi: ceremonia botezului, în care cel mic este creștinat.

Botezul este una dintre Sfintele Taine, însemnătatea lui principală fiind spălarea păcatului strămoșesc și deschiderea porții către intrarea în Biserică.

Ziua dedicată acestui eveniment trebuie să se deruleze conform așteptărilor tale. Și, în timp ce tu citești aceste rânduri foarte familiare ție ca părinte, consideră-te norocos că ai ajuns pe această pagină.

Când este momentul potrivit?

Este recomandat ca Taina Botezului să fie săvârșită cât mai curând de la venirea pe lume a celui mic, însă nu înainte de scurgerea a 40 de zile necesare reintrării mamei în Biserică. Fac excepție cazurile urgente, dacă sănătatea copilului este precară.

Alegerea Bisericii și a Preotului

Recomandarea noastră este ca atunci când alegi Biserica și preotul să ții cont de următoarele aspecte:

 • apropierea față de locuința ta sau de localul unde va avea loc petrecerea de după Botez.
 • existența unei legături spirituale puternice între tine, Biserică (poate fi locul unde mergi de obicei la slujbă) și preotul respectiv.

După stabilirea acestui aspect, este necesar să mergi la Biserică și să stabilești împreună cu preotul data, în funcție de alegerea ta și disponibilitatea lui. Te poți consulta cu acesta și în ceea ce privește desfășurarea Botezului și tradițiile existente.

Alegerea Nașilor de Botez

Ei bine, în zilele noastre, nașii copilului se aleg dintre prietenii sau rudele apropiate. Trebuie să ții cont de faptul că aceștia vor deveni părinții spirituali ai copilului și își asumă o responsabilitate pentru tot parcursul vieții acestuia. De aceea, nașii vor fi oameni de bună credință, apropiați sufletește de cel mic.

Obiceiuri de respectat de către Părinți și Nași

Dacă citești din ipostaza minunată de părinte, trebuie să știi că responsabilitatea ta este de a avea pregătite hăinuțele pentru a îmbrăca bebelușul înainte de Botez și de a aduce la Biserică:

 • certificatul de naștere al copilului
 • bomboane și prăjituri pentru a servi invitații după slujba de botez
 • vin și ulei, ce vor fi folosite pentru Sfânta Miruire și Împărtășanie

Sfatul nostru este să te relaxezi și te bucuri de acest moment divin și încărcat de emoție!

Iar acum, dragi nași, pentru voi avem următoarea recomandare: Bucurați-vă de șansa de a-l călăuzi în viață pe cel mic, alături de părinți!

Pentru slujba de Botez nașa trebuie să pregătească următoarele:

 • hăinuțe pentru bebeluș, pentru a fi îmbrăcat la plecarea din Biserică: Eiii…aceasta este cea mai frumoasă parte, mai ales când poți alege dintr-o multitudine de rochițe de botez deosebite pentru fete sau costumașe de botez pentru băieței.
 • trusou botez: acesta trebuie să conțină un prosop pentru bebe, un prosop pentru preot, pânză de mir, fașă, sticluța de mir și săpun
 • lumânare pentru botez: recomandăm fundiță albastră pentru băieți și roz pentru fetițe.

Și pentru că știm că îți dorești ca totul să fie perfect, poți opta pentru opțiunea de trusouri personalizate, cu numele bebelușului imprimat pe prosop sau pe pânza de mir. Mai ai nevoie și de următoarele:

 • cutiuță prima șuviță: preotul va tunde 4 șuvițe din părul bebelușului, ce vor fi puse în cristelniță
 • cutie de trusou, pentru transportul comod la și de la biserică

Îl poți ruga pe preot, înainte de ceremonie, să mai taie o șuviță, ce va fi ținută amintire de către familie Mai trebuie să ai în vedere:

 • cruciulițe de botez: acestea vor fi puse în piept invitaților, de către nașă, în Biserică
 • achitarea taxei de botez

Sperăm că ți-am fost de ajutor și ziua creștinării micuțului tău bebe va fi magică! Mai mult, îți spunem și secretul nostru: articole de botez minunate de la Atelierele Andini!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata