6 femei mor zilnic în România de cancer de col uterin

Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit printr-un vaccin, însă România este în continuare fruntașă atât în ceea ce privește incidența, cât și mortalitatea, iar zilnic 6 femei pierd lupta cu această boală, a declarat marți într-o conferință de presă medicul primar Cristian-Sever Oană.

Potrivit acestuia, țări europene precum Elveția sau Belgia au ales prevenția și au implementat programe naționale de vaccinare încă din 2006, Australia, Portugalia și Germania din anul 2007, Danemarca din anul 2008, iar Statele Unite oferă vaccinul gratuit și băieților, începând din anul 2009.

„Medicii de familie susțin, în continuare, programele de informare și conștientizare a populației, însă implicarea autorităților este vitală în implementarea efectivă a acestor programe de prevenție”, a afirmat dr. Cristian — Sever Oană.

La rândul său, președintele Societății Naționale pentru Medicina Familiei Rodica Tănăsescu a declarat că vaccinarea împotriva HPV a fost reintrodusă anul trecut în Calendarul de Imunizări, ca și vaccinare opțională, gratuită, pentru fetele cu vârste între 11 și 14 ani, cu dată efectivă de începere 1 octombrie 2013.

„Odată cu anunțarea acestui program de imunizare, SNMF a dezvoltat un program de informare asupra pericolelor virusului HPV, atât în rândul medicilor, cât și în rândul părinților, tocmai din dorința de a reduce mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În doar 2 luni de la începerea programului nostru de informare, medicii de familie au primit aproximativ 2.000 de cereri din partea părinților. Acest lucru ne demonstrează faptul că pericolele bolii sunt conștientizate de un număr din ce în ce mai mare de părinți, că avantajele vaccinării sunt evidente pentru aceștia și că există cerere, ceea ce ne motivează să continuăm munca noastră. Avem nevoie de o implicare activă a autorităților din sănătate și educație, astfel încât să reușim să facem acest program funcțional. În caz contrar, cancerul de col uterin va ucide, în continuare, în România”, a spus Tănăsescu.

Potrivit acesteia, în cadrul programului SNMF de prevenție a cancerului de col uterin, inițiat la finalul anului 2013, au fost organizate 25 seminarii de informare și educare în toate regiunile țării.

Începând cu anul 2013, cele două metode principale de prevenție a cancerului de col uterin — vaccinarea împotriva HPV și screening-ul periodic — sunt prevăzute și în legislația din România.

Screeningul este disponibil femeilor cu vârsta între 25 și 64 de ani, printr-o scrisoare de trimitere oferită de medicul de familie. Printr-o monitorizare corectă a pacientelor, screening-ul periodic ajută în prevenirea unui număr mare de cazuri de cancer de col uterin, eficientizând, astfel, și costurile sistemului de sănătate.

Vaccinarea împotriva HPV are caracter opțional, este prevăzută gratuit pentru fetele cu vârsta între 11 și 14 ani, printr-o solicitare scrisă, depusă de părinți, la medicul de familie. Vaccinul tetravalent protejează împotriva tulpinilor 16 și 18, responsabile de 70% din totalul cazurilor de cancerul de col uterin, dar și împotriva tulpinilor 6 și 11 care provoacă 90% dintre cazurile de condiloame genitale.

Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer la femeile cu vârste între 15 și 44 de ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
3 Comentarii
  1. medic AP spune

    Sunt medic in specialitate si cunosc foarte bine importanta testului de screening pentru cancerul de col uterin. Importante sunt urmatoarele lucruri: sa avem finantare corespunzatoare de la minister, sa implementam in spitalele de stat acest program national, sa nu se mai imparta testele cu sistemul privat, care are alta modaliatate de finantare( acolo pacientele platesc, asa cum aste normal). Efectuarea testului de sreening doar in spitalele de stat, permite cea mai buna raportare a rezultatelor si in timp util, centralizarea datelor ( oricum tot spitalele o realizeaza!!), controlul intern si extern , selectarea cazurilor cu leziuni suspecte, precum si raportarea la nivel national pe date statistice,avand ca efect scaderea incidentei aparitiei bolii in randul femeilor tinere si mature, scaderea ratei morbiditatii si mortalitatii prin cancer de col la nivel national. SPER DIN TOT SUFLETUL CA NOUA STRUCTURA ORGANIZATORICA VA ADUCE PROGRAMUL DE SREENING – CANCER DE COL UTERIN DOAR IN SPITALELE DE STAT, ACOLO UNDE TREBUIE SA SE REGASEASCA IN MOD NORMAL SI UNDE ISI DESFASOARA ACTIVITATEA TOTI MEDICII CU MARE EXPERIENTA. CU STIMA!!!

  2. medic AP spune

    Daca 6 femei mor zilnic in Romania prin cancer al colului uterin, atunci programul national de screeninig – prevenirea aparitiei acestui tip de cancer este imperios necesar sa se implementeze si sa se realizeze la SPITALELE DE STAT, deoarece ai lucreaza majoritatea medicilor specialisti si ar fi cazul sa se RENUNTE LA AMBITII PERSONALE de factura financiara , sa respectam cetatenii acestei tari , sa le aratam ca suntem alaturi de ei si ii iubim, de aceea suntem medici dedicati celei mai inalte profesii din lume. Sa inceteze odata aceasta maniera de a face profit pe ascuns si sa se demonstreze cu adevarat ca NOI MEDICII DIN ROMANIA putem sustine un program national de screening si sigur avem aceasta capacitate( am mare incredere in colegii mei mei din intreaga tara). Sa aducem dar testul Babes-Papanicolau la spitalele de stat, unde ii este locul, sa fim demni de marii profesori AUREL BABES SI CONSTANTIN DANIEL. Cu deosebita stima!! Semneaza un medic simplu, dar cu SUFLET MARE!!!

  3. medic AP spune

    Nu mai doresc sa spun prea multe, dar daca screeningul pentru cancerul de col se fura cum s-a facut pana acum si este preferential din motive financiare personale, AR FI CEL MAI BINE SA IL OPRITI SI SA NU MAI FACETI NICIODATA ASTFEL de screening. Din pacate si cu durere in suflet va spun ca nu-mi place sa tradez acest popor si de aceea doresc sa se faca transparent la spitalele de stat si nu in privat pe principiul SUNT SEF SI EU IL FAC ASA CUM VREAU SI UNDE VREAU. DL MINISTRU AL SANATATII STIE??? Oare din ce partid fac parte sau de cine sunt protejate persoanele care fac asa ceva???????????????????

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata