Cum verifici online dacă o mașină are ITP-ul valabil?

Vrei să afli simplu și rapid când trebuie să mergi la următoarea verificare ITP? Acum poți găsi informațiile online, de oriunde te-ai afla.

Toți șoferii au obligația de a efectua Inspecția Tehnică Periodică și să respecte termenul de valabilitate a acesteia, în funcţie de categoria vehiculului.

Conform prevederilor legale, autoturismele înmatriculate pot fi menţinute în circulaţie doar dacă se face dovada încadrării acestora în cerinţele tehnice specifice. Acestea trebuie să se încadreze în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prevăzute în reglementările naţionale (RNTR 1/2005), prin verificare ITP.

Verificare ITP pe site-ul RAR

Termenul de valabilitate al ITP-ului se regăsește în talonul autoturismului, iar perioada se stabilește în funcție de tipul vehiculului rutier și destinația acestuia. Acum însă, ai posibilitatea de a afla și online perioada de valabilitate a ITP-ului. Dacă știi seria Cărții de Identitate a Vehiculului sau seria caroseriei, site-ul Registrului Auto Român (RAR) va căuta în baza de date valabilitatea inspecției pentru autoturismul tău, printr-un program special de verificare ITP.

Pe website-ul oficial al RAR, poți afla pe loc dacă un anumit vehicul are sau nu Inspecția Tehnică valabilă. Vei avea de completat un scurt formular, în care trebuie să introduci seria CIV sau seria de caroserie a mașinii.

După această operațiune, mai trebuie să introduci un cod de siguranță, iar în câteva secunde vei afla dacă mașina în cauză are sau nu Inspecția Tehnică Periodică valabilă. Site-ul Registrului Auto Român va căuta în baza de date valabilitatea inspecției pentru mașina respectivă.

Circulația pe drumuri publice cu ITP-ul expirat

Circulația pe drumurile publice cu un autoturism care nu are inspecția tehnică valabilă reprezintă o contravenție. Șoferii depistați în trafic cu ITP-ul expirat vor rămâne fără plăcuțele de înmatriculare și vor fi amendați. Astfel, autoturismul devine nedeplasabil pe drumurile publice și vei fi nevoit să apelezi la transportul cu ajutorul unei platforme.

În plus, amenzile sunt destul de mari. Contravenția se va sancționa cu 9 – 20 de puncte de amendă. Un punct de amendă reprezintă aproximativ 145 de lei, iar acest lucru înseamnă că amenzile pot ajunge și până la suma de 2.900 de lei.

Vei recupera certificatul și plăcuțele de înmatriculare atunci când vei face dovada că ai luat ITP-ul.

Termenul pentru efectuarea unei verificări ITP

Inspecția Tehnică Periodică (ITP) trebuie să fie efectuată la intervale specifice, în funcție de vechimea mașinii. Data la care trebuie să efectuezi ITP-ul este trecută pe talonul mașinii.

Automobilele noi au o perioadă de valabilitate a ITP-ului inițial de trei ani. Cele cu o vechime cuprinsă între 3 și 10 ani trebuie să efectueze ITP-ul la fiecare doi ani, iar cele cu o vechime mai mare de 12 ani, trebuie să meargă anual la o verificare ITP.

Autoturismele destinate transportului de persoane, care au mai mult de opt locuri pe scaune, cele folosite pentru taximetrie sau pentru închiriere, dar și cele pentru școala auto care au mai mult de opt locuri trebuie să efectueze o verificare ITP o dată la fiecare șase luni.

În concluzie, verificarea ITP este obligatorie pentru toți posesorii de mașini care circulă pe drumurile publice din România. Inspecția Tehnică Periodică are scopul de a stabili dacă autoturismele participante la trafic circulă în condiții de siguranță. Toți șoferii au obligația de a efectua o verificare ITP la anumite intervale de timp, în funcție de categoria autovehiculului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata