Cum se înregistrează în contabilitate investiţiile finanţate din fonduri europene

– Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) informează beneficiarii de fonduri europene că pentru fiecare obiectiv de investiţie au obligaţia de a ţine o evidenţiere separată, cu toate veniturile şi cheltuielile pe perioada de valabilitate a contractului de finanţare.

– Astfel, pentru fiecare cont în care sunt înregistrate sumele provenind din execuţia contractului este necesară crearea unui analitic distinct.

.
„Beneficiarul trebuie să ţină înregistrări contabile sistematice şi precise referitoare la executarea contractului. Sistemul contabil utilizat va urma procedurile dictate de uzanţele profesionale si legale. Pentru fiecare obiectiv trebuie ţinută o evidenţiere separată, cu toate veniturile şi cheltuielile pe perioada de valabilitate a contractului”, se menţionează într-un comunicat al APDRP.

Crearea unui analitic distinct, pentru fiecare cont de execuţie

Conform Articolului 14 – Contabilitate şi controale tehnice şi financiare pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), este necesară crearea unui analitic distinct, pentru fiecare cont în care sunt înregistrate sumele provenind din execuţia contractului.

„Scopul înregistărilor contabile în analitic este aşadar evidenţierea separată în balanţele de verificare atât a sursei de provenienţă a banilor investiţi (fonduri europene, investiţie proprie, venituri, cheltuieli), cât şi a tipului de investiţie”, se continuă în comunicat.

Toate aceasta întrucât, dintre obligaţiile contractuale ce revin beneficiarilor proiectelor de investiţie face parte şi cea privind transparenţa, corectitudinea şi sistematizarea înregistrărilor contabile a investiţiilor şi cheltuielilor aferente executării contractului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata