Educația financiară – de ce este importantă și cum se poate obține

Educația financiară este o parte esențială a culturii occidentale, dar în România este complet neglijată. De aceea, mulți români se trezesc că au obținut credite pe care nu le mai pot plăti sau economisesc bani și îi investesc în soluții care nu le oferă un profit semnificativ. 

Acest tip de educație trebuie să înceapă încă din copilărie, pentru că doar în acest fel putem învăța cum să ne gestionăm corect banii, să ne organizăm un buget echilibrat de cheltuieli și să luăm cele mai bune decizii în caz de criză economică.

Avantajele educației financiare

Informându-ne atent și constant asupra schimbărilor care au loc pe piața financiară, ne putem forma o imagine corectă asupra modului în care ar fi mai bine să ne gestionăm veniturile. Degeaba câștigăm mulți bani, dacă nu știm cum ă-i folosim pentru a ne aduce cât mai multe beneficii, dacă nu facem investiții cu randament pe termen lung sau dacă nu avem grijă să luăm măsuri pentru siguranța financiară a zilei de mâine. 

 

Prin urmare, iată care sunt avantajele educației financiare:

  • Învățăm să ne organizăm un buget lunar echilibrat de cheltuieli, ca să nu ne trezim să nu ne ajung banii de la o lună la alta și trebuie să cerem împrumut de la rude sau prieteni.
  • Aflăm cum trebuie să comparăm ofertele de la diferite bănci și alte instituții financiare, ca să putem alege cel mai avantajos credit sau depozit.
  • Descoperim care sunt cele mai rentabile soluții pentru investirea banilor, ca să obținem un profit cât mai bun.
  • Învățăm cum să luăm deciziile potrivite în cazul unei crize economice globale sau în cazul în care rămânem fără un venit constant.

Ce presupune educația financiară

Educația financiară nu este simplă, de aceea trebuie găsite surse care să fie de încredere. Din fericire, există soluții accesibile și la îndemâna oricui. Cel mai simplu este să mergem la un curs de educație financiară sau să citim cărți de specialitate. 

Într-o librărie de cărți online putem găsi numeroase lucrări scrise de autori de renume mondial, care au publicat sfaturi utile pentru oricine dorește să învețe cum să-și gestioneze corect banii sau cum să-și sporească veniturile. În plus, aceste cărți ne vor ajuta să ne facem o imagine mai clară, în perspectivă, despre circuitul banilor în natură și despre modul în care putem profita la maximum chiar și de pe urma unor sume modeste. 

Există inclusiv cărți de educație financiară concepute special pentru copii sau pentru adolescenți, scrise într-un limbaj foarte accesibil, cu exemple concrete, ușor de înțeles. Obiceiurile bune se învață din timp, iar în urma unor lecturi de acest fel, copilul va înțelege și singur, fără să mai aibă nevoie de explicații, de ce părintele nu-i poate cumpăra un telefon foarte scump, în condițiile în care venitul familiei este unul modest și există cheltuieli mult mai importante de acoperit în fiecare lună.

Prin urmare, educația financiară este importantă la orice vârstă, iar avantajele pe care le oferă sunt numeroase. Doar în acest fel vom învăța cum să ne gestionăm corect veniturile, pentru a ne feri de surprize neplăcute, care pot să apară oricând.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata