Gripa porcină a început în surdină şi acum este de neoprit

Toate cele 3 pandemii ale secolului al XX-lea au inceput in surdina, asa cum arata intr-un studiu publicat in Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS), saptamâna aceasta, Robert Wester de la St. Jude Children’s Research Hospital.

“Nu au aparut pe neasteptate si au circulat ani de zile prin lume sub forme mai mult sau mai putin atenuate inainte de a izbucni sub forma de pandemie”, a afirmat Robert Wester, citat de ziarul italian La Stampa.

Rezultatele studiului, pe lânga faptul ca sunt un motiv de reflectie, ar putea face sa se inteleaga mai bine istoria naturala a multor virusuri si indeosebi a virusului gripei porcine.

Webster a confruntat genomurile virusurilor de gripa din 1918, 1957 si 1968 si pe cele ale tulpinelor virale inrudite pentru a determina originile lor si amestecul genetic care le-au produs.

S-a descoperit astfel ca virusul gripei spaniole care s-a manifestat in toata virulenta lui in 1918, in realitate era in circulatie inca din 1911 la porci si la oameni si ca probabil nu a fost transmis de pasari.

Pandemia ar fi fost generata de trecerea virusului de la porci la om.

Porcul are un rol fundamental in transmiterea infectiei, având in vedere ca poseda receptori atât pentru virusurile aviare cât si pentru cele umane si poate desfasura un rol de incubator evolutiv si de inel de transmitere.

Si virusurile din 1957 si 1968 s-ar fi format in acelasi fel, prin schimburi genetice cu “oaspeti” necunoscuti si cu virusuri aviare.

Referindu-se la circulatia actualului virus H1N1, cercetatorii recomanda, in scopul prevenirii izbucnirii unei alte pandemii, ca supravegherea sanitara sa vizeze studierea nu numai a posibilelor mutatii ale proteinei de suprafata hemaglutinina (H), ci si a acelor gene care par, cel putin pentru moment, nesemnificative.

Pandemia noii gripe “nu se poate opri” – acesta este rezultatul cercetarii unei comisii de experti a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), anuntat la 13 iulie, in cadrul unei conferinte de presa la Geneva, de catre Marie-Paule Kieny, directoarea Initiativei pentru cercetarea asupra vaccinului.

Asa cum a anuntat Kieny, aceasta problema a fost studiata de un grup de experti alcatuit din diferite comisii, fiecare dintre ele ocupându-se de o tema specifica.
Grupul a ajuns vineri, 3 iulie, la o recomandare pe care a facut-o directorului general al OMS.

“În aceasta recomandare, luând in considerare datele epidemiologice, gravitatea maladiei si previziunile privind disponibilitatea vaccinurilor, comisia recunoaste ca pandemia gripei H1N1 nu poate fi stopata”, a explicat Kieny.

În laboratoarele din lumea intreaga cursa pentru vaccinul impotriva noii gripe H1N1 continua. Marie-Paule Kieny a precizat ca vaccinul “va fi disponibil intre septembrie si octombrie”.

Abordarea se va face in 3 trepte: trei administrari pentru a garanta un efect-scut impotriva gripei de sezon si a virusului H1N1.

Oamenii de stiinta examineaza si posibile scenarii si, prin urmare, diferite strategii de vaccinare de adoptat pentru combaterea celui de-al doilea val de “gripa porcina” prevazut.

Daca printre grupurile de populatie de imunizat prioritatea, pentru moment, este acordata operatorilor sanitari, din observatia epidemiologica rezulta “ca persoanele obeze sunt mai expuse riscului, chiar daca nu se stie din care cauza, daca aceasta aparenta vulnerabilitate s-ar datora excesului de greutate sau altor conditii corelate obezitatii”, a precizat expertul.

Un alt grup aflat in vizorul specialistilor este cel al copiilor mici.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata