Gripa: ce sa faci dacă te simți rău

Gripa este o afecțiune frecvent întâlnită în sezonul rece, atunci când se intensifică circulația virusului care o provoacă. Este vorba de o infecție respiratorie pe care mulți o confundă cu răceala, însă, în cazul gripei, simptomele sunt mult mai severe, la fel ca și riscul apariției unor complicații. Boala poate pune la pat chiar și persoanele perfect sănătoase, cu un sistem imunitar puternic. În cazul vârstnicilor, al pacienților cu boli cronice, al copiilor cu vârste mai mici de 5 ani și al femeilor însărcinate, gripa poate fi chiar fatală.

Cum îți dai seama că ai făcut gripă

Gripa și răceala au simptome asemănătoare, de aici și confuzia de care vorbeam mai sus. Totuși, există o serie de aspecte care fac diferența clară între cele două boli. Gripa debutează brusc, într-o perioadă cuprinsă între una și patru zile de la contractarea virusului. Simptomele specifice gripei sunt febra peste 38 de grade C, frisoanele, tusea, durerea în gât, nasul înfundat, durerile musculare, migrenele și oboseala. Pacienții se simt slăbiți, iar cei mai mulți cad la pat timp de câteva zile după ce boala începe să se manifeste, spre deosebire de cei cu răceli banale, care pot duce boala pe picioare.

Ce trebuie să faci când ești bolnav

Într-o astfel de situație, trebuie să te gândești la tine dar și la cei din jurul tău, fiindcă gripa este o boală foarte contagioasă. Astfel, o persoană infectată poate transmite virusul cu 1-2 zile înainte de apariția simptomelor și rămâne contagioasă până la 7 zile după ce a început să se simtă rău. De aceea, este bine să suni la birou și să anunți că ești bolnav, iar nimeni nu iți va putea reproșa că stai acasă, în loc să vii la muncă și să împrăștii gripa la toată echipa. Evită să ieși din casă și să intri în contact cu alte persoane ca să reduci riscul de contaminare. De asemenea, în loc să dai fuga la Urgențe, sună-ți medicul de familie. Nu este nevoie să mergi la spital imediat cum apar simptomele, pentru că, oricum, vei fi trimis acasă cu recomandarea de a sta la pat. Medicul de familie va ști ce să-ți recomande, iar de o consultație de specialitate ai nevoie doar dacă simptomele se agravează.

Cum să te tratezi

Contrar „credinței populare”, antibioticele nu te scapă de gripă, pentru că ele sunt eficiente doar în cazul infecțiilor provocate de bacterii, iar în cazul tău este vorba de un virus. În schimb, ai la dispoziție o gamă largă de medicamente pentru răceală și gripă, pe care trebuie să le iei după ce ai cerut în prealabil și sfatul medicului. Acestea sunt medicamente antivirale, care se administrează în decurs de 5-14 zile, în funcție de starea pacientului și evoluția bolii. Este recomandat ca aceste medicamente să fie luate în timpul mesei, pentru că, administrate pe stomacul gol, pot provoca grețuri, vărsături și diaree. De asemenea, pe lângă tratamentul antiviral, este recomandat să bei multe lichide, în special, ceaiuri îndulcite cu miere, în care să adaugi lămâie și ghimbir. Din meniul zilnic, nu trebuie să-ți lipsească legumele și fructele, în special cele bogate în vitamina C. Acestea contribuie la întărirea sistemului imunitar. Nu în ultimul rând, odihna este un alt element esențial care ajută organismul să se refacă mai repede.

Cum să previi gripa

Cea mai eficientă metodă de prevenție este vaccinarea antigripală. Aceasta ar trebui făcută cu aproximativ două săptămâni înainte de debutul sezonului rece, astfel încât organismul să aibă timpul necesar pentru a produce anticorpii împotriva virusului gripal. Persoanele din categoriile de risc se pot vaccina gratuit, la cabinetele medicilor de familie, iar cele care nu fac parte din aceste categorii pot procura vaccinul din farmacii.

Evitarea zonelor aglomerate, a contactului cu persoane care prezintă simptome de infecție respiratorie și spălatul cât mai des pe mâini reprezintă alte măsuri eficiente de prevenție.

Nu în ultimul rând, foarte importantă este întărirea sistemului imunitar în sezonul gripal. Cele mai bune variante? Consumul de fructe și legume dar și administrarea de suplimente alimentare cu rol imunostimulator.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata