Terra, un imens cimitir al speciilor

Istoria lumii vii se caracterizeaza pe termen foarte lung printr-o diversificare spectaculoasa. Potrivit unui raport Millenium Ecosystem Assessment (MA) publicat de Natiunile Unite in 2005, Terra numara in prezent intre 5 si 30 de milioane de specii (1,7 milioane sunt efectiv cunoscute), in timp ce alte analize estimeaza numarul acestora la 100 de milioane, relateaza ziarul elvetian Le Temps.

Aceasta evolutie nu este deloc linistita. Speranta medie de viata a speciilor este estimata la 2 milioane de ani de unii autori, intre 1 si 10 milioane, de catre altii (pentru a face o comparatie, homo sapiens are 200.000 de ani). Acest lucru inseamna ca de la aparitia vietii acum 3,5 miliarde de ani, globul a avut tot timpul ca sa se transforme intr-un imens cimitir de specii.
MA considera ca actualele specii vii nu reprezinta decât 2-4% din cele care au existat odata. Ceea ce inseamna ca a disparut un numar de 125 de milioane pâna la 1,5 miliarde dintre ele.

Daca speciile se inmultesc pe termen lung, acest lucru nu se datoreaza faptului ca traiesc mult pe scara geologica, ci pentru ca se nasc mai multe decât dispar, cel putin in cea mai mare parte a cazurilor. Pamântul a cunoscut si numeroase perioade in cursul carora aceasta tendinta s-a inversat si cinci epoci in care aceasta inversare a luat proportii dramatice: cele 5 “mari extinctii”.

Citeste si:  Autoritatea de reglementare a concurenței din Marea Britanie este îngrijorată cu privire la acordul de 9.2 miliarde de dolari dintre eBay și Adevinta

Cea mai veche, Ordovicianul, dateaza de acum 445 milioane de ani. Cea mai distrugatoare, Permianul, a dus la disparitia a 95% din specii. Dar viata nu a disparut pentru multa vreme. Marile extinctii au avut ca efect explozia noilor specii sau a speciilor care fusesera marginalizate. Epoca cea mai cunoscuta, Cretacicul, in cursul careia au disparut dinozaurii acum 65 de milioane de ani, a permis de exemplu pro liferarea mamiferelor.

În realitate, in prezent mor mai multe specii decât se nasc. Presupunând ca exista 5 milioane de specii si ca o specie traieste intre 1 si 10 milioane de ani, ar trebui sa se inregistreze intre una si jumatate si cinci extinctii pe an, explica MA. Or, sondajele efectuate pentru mamifere, pasari si amfibieni, care reprezinta 1% din speciile estimate, indica o extinctie pe an.
O extinctie pentru un esantion de 1%, inseamna 100 de extinctii la nivelul intregii lumi vii: de 100 de ori mai mult decât ritmul normal. Traim o a sasea mare extinctie?, se intreaba Le Temps. Unii oameni de stiinta afirma ca da, altii nu cred acest lucru. Raspunsul va depinde de fapt de actiunea omului, precizeaza in final ziarul.

Citeste si:  ONU a elaborat o foaie de parcurs pentru limitarea încălzirii globale
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata