Marea afacere a gripei A

“Cine vrea sa-si protejeze familia de gripe A?” “Ati vrea sa stiti daca colegul de birou s-a imbolnavit de gripa A?”…

Gripa A a devenit noul anunt publicitar care face apel la tratamente naturiste, suplimente alimentare, purificatoare medio-ambientale si articole pseudostiintifice cu ajutorul carora poate fi luata la distanta temperatura corporala.

Marile laboratoare care fabrica vaccinuri si masti chirurgicale nu vor fi singurele care vor scoate profit din pandemie. Odata cu venirea sezonului rece au inceput sa prolifereze un numar nesfârsit de produse care detecteaza, previn si promit sa trateze noul virus H1N1 al gripei A. Expertii care supravegheaza pandemia nu sunt total lamuriti.

Cea mai buna metoda de a preveni gripa A este vaccinarea, daca se face parte dintr-un grup cu risc; respectarea regulilor de igiena recomandate si, mai ales, folosirea bunului simt. Nu toate produsele care ni se ofera sunt neaparat o frauda, dar in spatele multor anunturi publicitare se ascund de multe ori jumatati de adevaruri, noteaza ziarul ABC.

1.Purificatoare de aer

Companiile de reciclare a aerului au fost primele care au profitat de izbucnirea gripei. Cu ideea ca virusul este transmis prin aer, au oferit filtre speciale capabile sa capteze cele mai mici particulele contaminante in suspensie. Dar si purificatoare de aer care promit sa contracareze virusul gripe A in 24 de ore, “conform unui studiu realizat in Vietnam”.

Este adevarat ca tusea sau stranutul genereaza particule apoase cu mare capacitate de infectie ce ramân suspendate in aer. Prin urmare este suficient sa se aeriseasca printr-o ventilatie adecvata, pentru a elimina spectrul contagierii. Totusi, nu exista filtre cu capacitate dovedita pentru a bara trecerea virusului grupei A, potrivit expertilor de la catedra de Medicina Preventiva si Sanatate Publica.

2. Sapunuri lichide si geluri cu alcool

Spalarea mâinilor este una din masurile esentiale pentru a evita gripa. Contactul mâinilor cu fata are un mare impact asupra sanatatii: microbii pot intra in organism prin mucoase. Virusul gripei A foloseste aceeasi poarta de intrare.
De unde si insistenta autoritatilor medicale de a se spala bine pe mâini. Sapunurile lichide sau gelurile dezinfectante s-au epuziat din supermarketuri si farmacii. Exista chiar si sevetele umede “antigripa A”, impregnate cu alcool. Aceste produse sunt eficiente, dar apa si sapunul sunt o solutie mai economica.

3.Tratamente pe Internet

Sa nu aveti incredere in produsele care se comercializeaza exclusiv pe Internet. Vânzarea de medicamente cu reteta pe internet este ilegala in Spania. Saptamâna trecuta, Organizatia Consumatorilor si Utilizatorilor a denuntat la Ministerul Sanatatii vânzarea in retea a antiviralului Tamiflu, alaturi de “kit-uri” de prevenire sau combatere a virusului.

Citeste si:  Cea mai mare criză din ultimii 28 de ani de pe litoral

De la declararea pandemiei, Agentia Medicamentelor a inchis mai multe pagini web pentru utilizarea gripei A in scopuri comerciale. Vânzarea in retea nu garanteaza securitatea produsului. Si oricum ar fi, Ministerul aminteste ca nici Tamiflu nici alte antivirale nu sunt lipsite de riscuri si sunt medicamente ce trebuie prescrise de medic.

4. Echinaceea si propolisul

Companiile de comercializare a echinaceei, o planta medicinala folosita din cele mai vechi timpuri impotriva racelii si a gripei si-au adaptat mesajele pentru a relansa produsul pe piata. Daca e sa ne lum dupa reclamele radio si TV echinaceea nu doar previne ci si ajuta sa suportam mai bine gripele, intre care si cea noua A.

Este adevarat ca sunt preparate naturale cu efect protector si capacitate de a stimula sistemul imunitar. Dar, potrivit medicului Rodriguez Artalejo, “nu exista potentiatori ai sistemului imunologic: nici echinaceea, nici propolisul nu ofera dovezi suficiente ca pot preveni gripa”. De mare ajutor pentru sistemul nostru imunitar este o alimentatia sanatoasa si echilibrata si renuntarea la fumat.

Citeste si:  Rusia: Focul se apropie de centrul nuclear din Sarov

Secretul este o alimentati bogata in substante nutritive, fructe si legume, paste integrale si renuntarea completa la zaharuri rafinate si grasimi. Deocamdata, vânzarile de produse pe baza de echinaceea au crescut din luna iunie cu 5% si se asteapta o dublare in sezonul rece, ca urmare a alarmei suscitata de noul virus.

5. Scanere de temperature

Alarma suscitata de noul virus este atât de mare, incât unele companii precum “La Tienda del Espía” s-au lansat in comercializarea de scanere de temperatura, similare celor folosite in unele aeroporturi pentru a detecta daca vreun pasager are febra. Nu trebuie decât 4.000 de euro pentru a achizitiona un sistem in care nici macar autoritatile medicale nu au incredere completa.

Potrivit reclamei, acest dispozitiv verifica daca temperatura este superioara celei normale si identifica persoana in cauza. Este portabil si de functionarea usoara si gândit ca sistem de “prevenire a gripei A” in locuri inalt frecventate, de la centre scolare, la statii de transport sau centre comerciale.

6.Masti chirugicale la moda

Cu model leopard, sau cu diferite imprimeuri (unele imitând rozul porc, in pas cu moda gripei porcine), compania (flufasion.net) vinde pe Internet masti originale pentru a evita noua gripa cu stil. “Alegeti-va un model care vi se potriveste pentru a fi la moda si a va proteja de noua gripa”, se arata pe site.
În fata anostului model alb sau verde al mastilor chirurgicale, compania ofera pentru 25 de euro diferite modele coloristice, de la desene cu animale si pâna la imprimeuri traznite pentru cei care vor sa fie la moda si sa previna noua gripa A.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner