Importanța culorilor neutre pentru un interior elegant

Ai auzit de ele cu nenumărate ocazii; Le-ai văzut numele în revistele de arhitectură și design interior; În plus, felul cum toată lumea vorbește despre ele cu atât lejeritate, fără însă a le da o definiție clară, te pune în încurcătură. Ce sunt de fapt culorile neutre și care ar trebui să fie ponderea lor în cadrul unei locuințe elegante, în pas cu trendurile actuale?

 

Definiția culorilor neutre și rolul lor

 

Din punct de vedere cromatic, neutru înseamnă fără culoare. Însă culorile neutre sunt tot culori și astfel, ar fi mai potrivit să le numim tonuri care par a nu avea nicio culoare. În mod informal, atunci când sunt puși să descrie o culoare neutră, majoritatea oamenilor o definesc ca pe un culoare care nu rivalizează cu alte culori din jurul său. Astfel, în categoria culorilor neutre putem include: albul, bejul, maroul, griul, negrul, dar și tonuri de diferite intensități ale unor culori precum: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru sau violet.

 

În ceea ce privește rolul culorilor neutre, putem discuta atât despre armonia pe care astfel de culori o asigură în cadrul oricărui interior, cât și despre aspectul lor practic, motiv pentru care piesele de mobilier în culori neutre se integrează perfect în orice cadru, indiferent de caracteristicile celorlalte elemente.

 

3 Beneficii ale culorilor neutre

 

#1 Culorile neutre calmează sistemul nervos

 

Culorile neutre nu dau dureri de cap! Ele, prin definiție, sunt culori nesaturate, motiv pentru care indiferent de locul unde sunt folosite creează un fundal relaxant din punct de vedere vizual. Mai ales bejul și maroul, două culori neutre calde, nu atrag atenția într-un mod violent și permit ochiului să se plimbe dintr-un colț în altul al încăperii fără a-l stimula excesiv.

 

#2 E simplu să combini mai multe stiluri bazându-te pe culori neutre

 

Dacă nu poți să te hotărăști asupra unui singur stil preferat în decorarea locuinței, atunci cea mai practică soluție pe care o ai la îndemână este achiziția pieselor de mobilier preferate în culori neutre. Astfel, poți folosi cu succes, chiar și pentru aceeași încăpere, o canapea tapițată stofă maro, cu un aspect foarte modern, alături de etajere din metal, cu un look industrial; Sau, în cazul bucătăriei, scaune tapițate piele ecologică aparținând stilului contemporan, cu perdele în dungi sau în carouri de culoare bej, catalogate de specialiști ca elemente ale stilului cottage.

 

#3 Când texturile nu au nimic în comun, unitatea se asigură prin culoare

 

La fel ca în cazul stilurilor decorative se poate proceda și la combinarea mai multor tipuri de texturi. Mai ales acum, când în magazinele de profil apar din ce în ce mai multe covoare, perdele, așternuturi și chiar perne decorative foarte îmbietoare din punct de vedere vizual, dar cu materiale diferite de la an la an, singurul mod prin care poți să asiguri unitatea, fără a te abține de la a cumpăra tot ceea ce îți place, este să optezi exclusiv pentru culori neutre. Astfel, cu un minim de efort și cumpărând doar ce-ți place, îți poți satisface pofta de nou, dar și păstra interiorul locuinței tale la cele mai înalte standarde de eleganță!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata