Florica Bejinaru – noul preşedinte al CSM

Judecătoarea Florica Bejinaru, de la Tribunalul Mehedinţi, este noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Florica Bejinaru a fost aleasă în şedinţa CSM de luni (11 ianuarie 2010), cu majoritate de voturi, înlocuindu-l în funcţia de preşedinte al instituţiei pe Virgil Andreieş.

Imediat după vot, Viorica Costiniu, vicepreşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România, a anunţat că va ataca în instanţă modul în care au decurs alegerile la şefia CSM. Înainte de votul plenului CSM, Florica Bejinaru a declarat că a hotărât, luni, să candideze, astfel că nu le poate prezenta colegilor săi un proiect de management scris.
„Astăzi m-am hotărât să candidez. Chiar şi în familia mea am avut un vot împotrivă”, a spus Bejinaru.

Noul preşedinte al CSM a spus că va acţiona în două direcţii principale, respectiv refacerea legăturilor cu sistemul judiciar şi societatea civilă, precum şi relaţii mai bune cu sistemele judiciare din Uniunea Europeană. „Este de datoria CSM să dărâme zidurile şi să refacă punţile. Plenul CSM ar trebui să aibă o şedinţă administrativă şi una tematică în care să se discute anumite probleme ale sistemului judiciar”, a spus Bejinaru.

De asemenea, Bejinaru a arătat că este nevoie să fie stabilită o strategie a Consiliului pentru anul 2010, iar cei care întocmesc materialele pentru plen să participe la şedinţe. Florica Bejinaru s-a născut în 5 octombrie 1961 în localitatea Dănceu, judeţul Mehedinţi şi a absolvit Facultatea de drept din cadrul Universităţii Bucureşti în 1986. Noul preşedinte al CSM are vechime în magistratură de aproximativ 19 ani.

Înainte de a fi judecător, ea a deţinut funcţia de consilier juridic la o fabrică de confecţii. Şi-a început cariera de judecător la judecătoria Drobeta Turnu Severin în 1991, după care în 1995 a promovat la Tribunalul Mehedinţi, unde a deţinut funcţia şi de preşedinte Secţia Penală şi preşedinte al instanţei. În perioada 1999-2000, Florica Bejinariu a fost director adjunct al Institutului Naţional al Magistraturii, iar din 2001 şi până în prezent este formator al INM.

A fost aleasă ca reprezentant al tribunalelor în CSM în ianuarie 2005. Bejinaru este doctorand în drept în cadrul Universităţii de Sociologie, Universitatea Bucureşti, în domeniul „Delicvenţă juvenilă”. A participat la mai multe seminarii, simpozioane, colcvii şi cursuri în ţară şi în străinătate. Florica Bejinariu a fost distinsă cu Ordinul Naţional pentru Merit – grad de comandor – pentru merite deosebite în elaborarea jurisprudenţei, reformarea justiţiei şi corecta aplicare a legii, în anul 2000.

Este căsătorită şi are un copil. Judecătoarea a fost implicată într-un scandal cu fostul ministrul al Justiţiei, Monica Macovei, care a cerut să se stabilească de către CNSAS că aceasta ar fi colaborat cu securitatea, fiind astfel singurul magistrat verificat în trei rânduri, iar soluţiile fiind de fiecare dată de necolaborare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata