Noul Coronavirus: Recomandări pentru dezinfectarea și curățarea locuințelor

Suntem cu toții martorii unor relaxari ale restricțiilor inițiale, emise de autorități ca măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Chiar dacă întreaga populație se bucură acum de etapă mult mai “permisivă” a acestei perioade extrem de problematice, pericolul generat de Covid-19 rămâne în continuare un motiv de îngrijorare pentru toți. 

 

Din această cauză, pentru limitarea răspândirii acestui virus, se recomandă în continuare o serie de măsuri “externe” (purtarea măștii de protectie în spații public, păstrarea unei distanțe de aproximativ 2 m față de alte persoane etc), cât și o serie de măsuri “interne”, privind curățarea și dezinfectarea suprafețelor din gospodării. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea: 

 

Care sunt diferențele dintre “curățare” și “dezinfectare”?

Curățarea locuintei reprezintă procesul prin care se asigură îndepărtarea germenilor și a murdăriilor de pe anumite suprafețe din spațiul locuinței, cu ajutorul soluțiilor de uz casnic (vezi soluții de uz casnic la prețuri avantajoase pe https://auchan.ro). Curățarea locuinței nu are rolul de a omorî germenii prezenți în zonele principale ale casei, ci doar de a-i îndepărta, împiedicându-se astfel răspândirea infecției. 

 

Dezinfectarea locuinței reprezinta procesul prin care se asigură omorârea culturilor de pe anumite suprafețe, prin utilizarea anumitor substanțe chimice specifice. Dezinfectarea locuinței nu presupune neapărat și curățarea suprafețelor supuse acestui proces de igienizare, însă asigură un grad ridicat de siguranță, reducând și mai mult riscul de răspândire a infecției. 

Recomandări pentru curățarea și dezinfectarea locuinței 

Dacă vrei să realizezi o rundă de curățenie preventivă în spațiile din propria casă, începe cu obiectele pe care întreaga familie le atinge cel mai des. În această categorie pot intra: mesele, clanțele, mânerele dulapurilor și a altor obiecte de uz casnic (mânerul cuptorului cu microunde, mânerul cafetierei etc), prizele și întrerupătoarele, vasul de toaletă, bideul, chiuvetele, cada etc. Toate aceste suprafețe vor fi igienizate cu soluții de uz casnic, urmând instrucțiunile de pe etichetele acestora. 

 

La fiecare curățare a acestor suprafețe, asigură-te că porți mănuși de protecție noi, iar spațiile respective se bucură de o circulație a aerului foarte bună. După fiecare utilizare, mănușile se vor arunca. Dacă vrei să reutilizezi mănușile, acestea trebuie utilizate în același scop – curățarea și dezinfectarea suprafețelor. Imediat după îndepărtarea mănușilor de protecție, spală-te foarte bine pe mâini. 

 

În cazul în care ai de curățat suprafețe moi și poroase, precum covoarele sau draperiile, îndepărtarea urmelor de murdărie vizibile se realizează cu ajutorul substanțelor de curățare. După curățarea acestora, aceste articole vor fi spălate la un program cu temperatură ridicată a mașinii de spălat, fiind apoi lăsate să se usuce într-un mediu favorabil circulației aerului. 

Recomandări pentru curățarea și dezinfectarea articolelor de îmbrăcăminte

Este recomandat să porți mănuși chiar și atunci când speli rufele murdare, urmând ca la final, mănușile utilizate să fie aruncate. Dacă alegi să nu folosești mănuși pentru această activitate casnică, spală-te foarte bine pe mâini la final, folosind apă și săpun din abundență. Dacă se poate, încearcă pe cât de mult posibil să nu scuturi foarte mult rufele ce urmează a fi spălate. Astfel se reduce la minimum riscul ca virusul sa se disperseze într-un anumit spațiu din casă. 

 

Centrul European de Control și Prevenire a Bolilor recomandă ca temperatura optimă pentru spălarea textilelor atinge pragul termic de 90°, utilizându-se un detergent obișnuit de rufe. În cazul în care hainele nu pot fi spălate la temperatura mai sus amintită, articolele de îmbrăcăminte trebuie curățate cu ajutorul anumitor substanțe chimice: clor sau produse în căror compoziție intră și hipocloritul de sodiu. 

 

Chiar dacă restricțiile s-au bucurat de o relaxare pe care toată lumea a așteptat-o, riscurile rămân în continuare cât se poate de reale. Așadar, dezinfectarea și curățarea locuinței, cu ajutorul unor măsuri menite să minimizeze răspândirea noului coronavirus, reprezintă o masură de actualitate, pe care trebuie să o aplicăm cu regularitate în aceste săptămâni. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata