Precizie și durabilitate cu echipamentele pentru sudură laser de la Bielda

Încă de la apariția sa, laserul a dobândit numeroase întrebuințări. Începând de la curățarea materialelor metalice, în medicină, până la sudarea celor mai mici componente electronice, toate acestea beneficiază de precizia tehnologiei laser, una dintre invențiile cele mai notabile ale secolului trecut.

Iar cercetările în acest domeniu sunt departe de a se fi încheiat, laserul de la Măgurele sau institutul de cercetări CERN, din Elveția, fiind edificatoare în acest sens. Însă, cele mai multe întrebuințări se regăsesc în continuare în domeniul industrial, unde exigențele în materie cresc de la o zi la alta.

Un exemplu în acest sens, îl reprezintă sudura cu laser, care necesită echipamente speciale, de multe ori greu de procurat, din cauza tehnologiei avansate și costurilor relativ ridicate, față de tehnologia tradițională.

În țara noastră însă, Bielda se recomandă ca un producător aparat sudura laser, venind astfel în sprijinul companiilor care au ca obiect de activitate confecțiile metalice sau producția de piese și subansamble în domeniul auto. Despre această nouă tehnologie și gama de echipamente pentru sudarea cu laser disponibilă la momentul actual, vom vorbi în rândurile ce urmează.

Cum funcționează sudura cu laser

În principiu, deși aparent invizibile, elemente ale sudurii cu laser sunt întâlnite mai peste tot în jurul nostru. Începând de la echipamentele electronice din panourile de control ale instalațiilor de climatizare, în domeniul industriei electronicelor și electrocasnicelor, dar și în domeniul echipamentelor medicale, sudura cu laser este des întâlnită.

Aceasta este caracterizată de precizia înaltă și lipsa oricărei deformări a materialelor sudate, spre deosebire de sudura tradițională, cu electrozi, care necesită operațiuni suplimentare de șlefuire și finisare. Practic, dacă la celelalte tipuri de sudare se folosește flacără oxiacetilenică sau electrozi de sudură, în cazul unui aparat sudură laser, acest procedeu folosește injectarea unui fascicul de fotoni pe suprafețele de îmbinat.

Din acest punct de vedere, putem spune că sudura cu laser este întrebuințată în special în domeniile unde așteptările în privința finisării și îmbinărilor sunt extrem de ridicate. Iar dacă socotim că fasciculul de fotoni injectat pe o suprafață metalică poate avea dimensiuni de ordinul fracțiilor de milimetru, deducem de aici precizia înaltă folosită de tehnologia laser.

Unde găsesc echipamente sudura laser

În România, unul dintre cei mai importanți producători și furnizori de echipamente sudură laser este Bielda.com. Practic, accesând site-ul producătorului, puteți avea acces atât la gama de produse comercializate, precum și la fișele tehnice corespunzătoare, în vederea unei achiziții bazate pe informare și cercetare preliminară.

Dincolo de echipamente pentru sudarea cu laser, Bielda.com pune la dispoziția antreprenorilor în domeniul prelucrării și confecțiilor metalice o gamă completă de mașini de tăiere cu laser, echipamente de îndoire și de curățare laser, de asemenea, la mare căutare.

Știm cu toții problemele generate de curățarea metalelor, spre exemplu, unde șlefuirea sau folosirea diferitor solvenți chimici pot cauza deformări și pierderi ale proprietăților materialului de bază. Din acest punct de vedere, folosirea aparatelor de curățare laser conferă nu doar precizie, ci și păstrarea intactă a suprafeței metalice de lucru, noua tehnologie fiind ideală în recondiționarea pieselor și subansamblelor auto, spre exemplu.

Dincolo de tehnologia laser, Bielda comercializează și aparate de sudură cu plasmă sau cu jet de apă, dar și roboți de sudură industriali și aparate de tip router CNC, mașini cu comandă numerică din ce în ce mai folosite în confecționarea articolelor de serie, de mare complexitate.

Avantajele față de sudura tradițională

În ceea ce privește sudura cu laser, așa cum am arătat și mai sus, aceasta comportă numeroase avantaje față de sudura tradițională, cu autogenul sau cu electrozi. În primul rând, un aparat sudură Bielda poate fi setat pentru diferite tipuri de materiale folosite.

Astfel, viteza de sudare și distanța focală pot fi reglate în mod corespunzător în funcție de materialul folosit, indiferent că vorbim despre aliaje din aluminiu, alamă, oțel carbon sau inox. Față de sudarea tradițională, viteza de sudare este considerabil mai mare, uneori chiar dublă, în funcție de materialul folosit.

De asemenea, produsul rezultat în urma sudurii este neted, fără deformări, în vreme ce economiile la energie electrică sunt substanțial reduse, acestea fiind mai mici chiar și cu 80-90 la sută, având în vedere consumul redus și viteza mică de procesare.

Descoperiți pagina oficială a acestui producător și catalogul său de produse.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata