Cum va arăta industria auto în viitor?

73

Industria auto rămâne pentru foarte mulți dintre noi un subiect extrem de important și de un real interes atât din punct de vedere economic cât și al mobilității generale atât pentru persoanele fizice cât și juridice. Transportul auto reprezintă un element cheie important care asigură de ani buni produse în magazinele de consum dar și mai departe de asta în zone de business cu livrare de produse la diverse adrese (a se vedea industria curieratului). E drept că ultimele luni n-au fost cele mai bune atunci când ne referim la transport, indiferent că facem referire la cel de marfă ori la cel personal din cauza scumpirii taxelor dar și a carburanților, ambele elemente importante și obligatorii pentru viața oricărui autoturism. În plus infrastructura națională ajunge să fie una tot mai dificilă și problematică mai ales pe anumite tronsoane de drum în anumite zone ale țării.

Indicii de consum pentru persoanele fizice arată că perioada pandemică pare să se fi încheiat iar stilul de viață al majorității oamenilor pare să revină la normal cel puțin din analizele preliminare ale consumului de bunuri și alimente conform rapoartelor economice ale marilor lanțuri comerciale care ocazional realizează astfel de studii în vederea realizării unor previziuni viitoare de consum.

În plus atât în mediul urban cât și în mediul rural s-a observat o relaxare generală o dată cu terminarea iernii și venirea căldurii, factori care ajung să ajute cumva la reducerea facturilor pentru consumul de energie. Inflația actuală nu este cel mai bun indicator economic pentru achizițiile de valoare cât și cele pe termen lung însă lucrurile sunt privite cu optimism de către o parte dintre noi, poate că într-un procent mai ridicat în rândul persoanelor tinere.

Întorcându-ne la zona auto, putem remarca o scădere a numărului de autovehicule noi cumpărate și înmatriculate în prima parte a anului 2022, unul dintre motive fiind acela că durata de livrare a unui autoturism nou ajunge să se ducă lejer la aproximativ 10-12 luni și uneori chiar până la termene ceva mai aberante de aproximativ 24 de luni. Îmbucurătoare sau nu, toate aceste vești ajung să cântărească poate destul de puțin pentru marea majoritate a persoanelor care aleg și își doresc în continuare mașini noi în special electrice sau hybrid.

Tendința pentru acest tip de autoturisme se datorează faptului că de ceva timp (mai exact aproximativ 2 ani) opțiunea generală a producătorilor este de a renunța aproape în totalitate la vehiculele cu motoare diesel în favoarea celor cu motoare pe benzină respectiv electrice, lucru agreat de altfel împreună cu Comisia Europeană. Pe români acest lucru nu  pare să-i sperie chiar atât de mult, ideea fiind (până acum) primită bine în rândul clienților. Cu toate acestea transportatorii și firmele care se ocupă activ cu transportul de călători și de mărfuri sunt relativ reticenți datorită perioadelor mari de staționare al vehiculelor pentru încărcare. Despre cum va arăta piața auto a viitorului este încă greu de discutat însă pariem cu toții pe un viitor cât mai electrificat în care nivelul de poluare să fie ceva mai scăzut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata